• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palga kasvu pidurdasid väikeettevõtted

  ?Alustasime liiga vara palkade tõusu, siis said inimesed võrreldes teiste sarnaste ettevõtetega oluliselt rohkem palka,? rääkis kontoritehnikaga tegeleva ASi Rapo tegevdirektor Heiki Tohver. ?Nüüd tulevad konkurendid vaikselt järele, eks me siis edaspidi liigume koos.?
  Kui keskmine brutopalk tõusis mullu 8,4 protsendi võrra, siis nende ettevõtete palgatase, kus töötajaid on alla 50, tõusis vaid 5,3 protsenti. Varasematel aastatel on see kasv jäänud kindlalt üle kümne protsendi, olles aastatel 2001, 2002, 2004 vastavalt 13,8, 13,6 ja 10,6 protsenti.
  2004. aastal oli ettevõtete, asutuste ja organisatsioonide täis- ja osalise tööajaga töötajate keskmine brutopalk kuus 7287 krooni ja tunnis 42,56 krooni.
  Hansapanga analüütik Maris Lauri põhjendaski väiksemate ettevõtete palga kasvu pidurdumist 2004. aastal sellega, et väikestel ettevõtetel oli varem palgakasv liiga kiire.
  ?Nagu statistikaameti numbritest ka selgub, on eelnevatel aastatel väiksemates ettevõtetes palgatõus olnud keskmisest kiirem,? märkis Lauri. Tema sõnul on palgaerinevused eelnevatel aastatel vähenenud. ?Ilmselt oli väiksematel ettevõtetel palga kasv ka mõningail juhtudel liialt kiire võrreldes nende käibe ja kasumlikkuse kasvuga,? kommenteeris Lauri.
  Tema sõnul on viimasel aastal suhteliselt rohkesti loodud uusi ettevõtteid, mis on algselt väikesed. Edu korral suurenevad sellised ettevõtted kiiresti ning satuvad juba keskmike ja suurte hulka, siis saab ka palka tõsta, palgatõus kipub käima tegelikest majandustulemustest pisut hiljem.
  Õmblusfirma Lenne OÜ juhi Urmas Leemani sõnul nende firmal hindade tõusuks eriti ruumi pole. ?Ausalt öeldes meie tööstusharu ei konkureeri siinsete tootjatega, vaid pigem globaalsel turul,? rääkis ta. ?Seal domineerib Hiina oma hindadega.?
  Samas on aga just pärast Euroopa Liitu tekkinud surve palgatõusuks teravnenud. Seda mitte õmblejate osas, küll aga on raske leida näiteks transporditööliseid. ?Need tassivad kusagil juba Soome ehituse peal seguämbreid,? rääkis Leeman. ?Aga, noh, midagi väga hullu ka ei ole.?
  Palgasurvest räägib ka kaupluste, kaubanduskeskuste, bensiinijaamade, ilusalongide ja kontorisisustuse tootja OÜ Reinhold juht Heiki Tamboom. Tema sõnul on surve just ehitussektorist, kus praegu pakutakse head palka ning mitmed head töömehed on sinna ka ära läinud.
  Palga maksmine käibki tema sõnul inimese järgi. ?Kui on hea töötaja, siis nõuab ka palju,? sõnas Tamboom.
  Valdkonniti tõusis keskmine brutotunnipalk võrreldes 2003. aastaga kõige rohkem metsamajanduse tegevusalal, üle viiendiku, ning langes kõige enam kalapüügi tegevusalal (7,9%). Kõige suuremad palgad on endiselt finantssektoris, kus keskmine kuupalk läheneb 15 000 krooni piirile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Homsest saab kaubelda Punktide aktsiatega
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Punktid Technologies vastab Nasdaq Tallinna teatel kõigile börsil noteerimise tingimustele ning kauplemine võib First Northi alternatiivturul alata neljapäeval.
Parima juhi valem: rüsele omanikuga, murra stereotüüpi ja sütita kolleege Videod: kolme parima juhi töökaaslased räägivad suu puhtaks
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Sel reedel selgub Pärnu Juhtimiskonverentsil 2022 Eesti parim tippjuht. Märtsi lõpus valis žürii finalistideks LHV juhi Madis Toomsalu, häirekeskuse juhi Kätlin Alvela ja Enefit Greeni juhi Aavo Kärmas.
Netflix koondas tulude langemise tõttu 150 inimest
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Netflix koondas töötajad vaid kuu aega pärast seda, kui teatas, et kaotas esimest korda viimase kümnendi jooksul tellijaid.
Nordea Eesti: vastutustundliku tegutsemise alustalaks on hoolivad töötajad ja kaasav juhtimine
Vastutustundlikkus on Nordea Eesti jaoks ainus viis, kuidas äri teha. Põhjamaise finantsettevõttena tegutsetakse oma klientide teenindamise ja nende unistuste täitmisele kaasaaitamise nimel. Ettevõtte töötajad lähtuvad oma igapäevastes tegevustes sellest, milline on nende mõju seotud inimestele, ümbritsevale kogukonnale ja keskkonnale.
Vastutustundlikkus on Nordea Eesti jaoks ainus viis, kuidas äri teha. Põhjamaise finantsettevõttena tegutsetakse oma klientide teenindamise ja nende unistuste täitmisele kaasaaitamise nimel. Ettevõtte töötajad lähtuvad oma igapäevastes tegevustes sellest, milline on nende mõju seotud inimestele, ümbritsevale kogukonnale ja keskkonnale.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.