Peeter Teder • 25. september 2005 kell 22:00

Vase hind lööb järjepanu rekordeid

Vase hind Londonis tõusis reedel neljandat päeva rekordtasemele, sest toorainesse investeerivad fondid jätkasid juhtmetes ja torustikes kasutatava metalli ostmist, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Tooraine indekseid võrdlusbaasina kasutavad fondid ostavad metalli, sest mõned indeksid, nagu näiteks Goldman Sachsi tooraine indeks, on tänavu kerkinud ligikaudu 50 protsenti. Lisaks vasele aitab sellel indeksil tõusta ka nafta hinna kerkimine. Indekseid võrdlusbaasina kasutavad fondid on tänavu saanud kaks korda rohkem investeeringuid kui eelmisel aastal. Sellisteks fondideks on näiteks Credit Suisse toorainefond ja Barclays Global Investor Commodity Total Return Fund.

?Näha on, et ostetakse mitmesuguseid tooraineid, millest juhtival positsioonil on siiski nafta,? ütles Bache Financiali analüütik Angus McMillan.

Vase hind on sel aastal kerkinud 20 protsenti ning seda on mõjutanud ennustused, et pakkumine ei suuda nõudlusega ühte jalga käia. Londoni metallibörsil on vase laovarud veidike siiski tõusnud ja ulatuvad 84 300 tonnini. Shanghai börsil on aga varud viiendiku võrra vähenenud ning on 32 900 tonni.

Vase tulevikutehingute hind Londoni Metallibörsil tõusis reedel kauplemise käigus 3795 dollarini tonnist. Alates 19. septembrist on vase hind tõusnud 7,8%, mis on suurim nädalane tõus 1999. aasta juulist.

Hetkel kuum