4 oktoober 2005

Euroopa Liitu pürgiva Türgi aktsiaturg rallib

Maailmas on täna kõige paremini liikunud Türgi aktsiaturg, kuna eile õhtul alustas Euroopa Liit lõpuks riigiga liitumisläbirääkimisi.

Istanbuli börsil on ISE National 100 indeks alustanud päeva 3,5% tõusuga ja jõudnud 35510 punktini. Võrreldes aastatagusega on aktsiaindeks tõusnud koguni 61% võrra.

Eilse päeva esimesel poolel langes Türgi aktsiaturg veel 2,8% jagu, kuna kardeti et liitumiskõnelusi ei suudeta ametlikult kokkulepitud päeval alustada. Päeva teisel poolel saadi lõpuks aga kõnelustele vastuseisva Austria ja Küprosega kokkuleppele ning läbirääkimised suudeti viimasel minutil käima lükata.

Eilse päeva lõpuks jõudis ISE National 100 indeks omadega juba 2,9% plussi.

Tõusu börsil on juhtinud pangandussektor.

?See on normaalne reaktsioon Euroopa Liidu uudisele. Eufooria võib kesta mõned päevad enne kui turg pöördub oma majanduse ja poliitiliste probleemide juurde tagasi,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Ata Securities maakler Mehmet Ilgen.

Koos aktsiaturuga on tõusnud ka võlakirjade hinnad. Investeerimispank CSFB tõstis oma soovitust Türgi valitsuse võlakirjade osas. Kui Euroopa Liidu valitsuste kahe aastaste võlakirjade aastatootlus jääb 2-3% vahele, siis riskantsel Türgil 15% kanti.

Euroopa Liidu laienemisel mängib 72 miljoni elaniku ja 300 miljardi dollari (3,9 triljoni krooni) suuruse majandusega riik olulist rolli. Hoolimata liitumiskõneluste algusest võib nii Türgi kui Euroopa Liidu ametnike sõnul kesta liitumisläbirääkimised vähemalt kümme aastat.

Euroopa börsid on täna energiasektori juhtimisel kerges languses.

Euroopa suurim naftakompanii BP, teatas et orkaanide tõttu firma tootmismaht kolmandas kvartalis kahanes. Lisaks hindab kütusekompanii orkaanidega seotud kuludeks 700 miljonit dollarit.

Aktsia on alustanud täna Londoni börsil 1,3% langusega, tasemel 664,5 penni.

Total SA on vajunud 0,8% ja Eni SpA 1,7%.

Hetkel kuum