27. oktoober 2005 kell 22:00

Mängurõõmsad kokaraamatud Rahvusraamatukogus

Mulle meeldib kuulsate kokkade retseptiraamatuid uurida ja nende autorisaateid televiisorist vaadata, sest mõlemad meediumid demonstreerivad eelkõige mänguilu ja vahel ahvatlevad ka mõnda toitu oma köögis järele proovima.

Praegu Rahvusraamatukogus avatud, August Sanga luuletuselt pealkirja laenanud väljapanekul eksponeeritakse väga eriilmelisi retseptikogumikke, kokaraamatuid ja kulinaariaga haakuvaid objekte. Kunstnikud on loonud suhteid maailma ühe kõige vanema ametiga, mis kõhtu täidab ja pakub silmailu ? kokakunstiga. Paarikümne autori tööd räägivad tänapäevase köite- ja nahakunsti suhtest sööki ja jooki, kommenteerib Eesti Nahakunstnike Liidu esinaine Pille Kivihall.

Eriti rõõmustav on, et tuntud tegijate kõrval astuvad näitusel üles ka Tartu Kõrgema Kunstikooli ja Eesti Kunstiakadeemia tudengid. Restoran Olde Hansa andis oma preemia ? tubli kõhutäie kahele, niipalju kui süüa jaksatakse ? Tartu Kõrgema Kunstikooli üliõpilasele Rosvin Reestile puidust kaantega kalakujulise kokaraamatu eest.

Paljud eksponeeritud taiesed võiksid rakendust leida kui kujundusobjektid koduses köögis. Näiteks rahvusvaheliselt tunnustatud kunstniku Tiina Piisangu loodud kokaraamatud, kuhu võiks perenaine või -mees oma lemmikretsepte kirja panna, sobiksid meeleolu looma igas köögis.

Jolana Laidma supitirinakujulise teose nägemine teeb lihtsalt meele rõõmsaks nagu ka Grete Pajo liikuvate piltidega kokaraamat.

Näitusel esitletakse ka väljavõtteid praktilistest kokaraamatutest, põnevaid retsepte ning naljakaid söömisnõuandeid vanematest ja uuematest trükistest, mis on pärit Rahvusraamatukogu varamust. Vanim kogusse kuuluv kokaraamat, mille katkendeid me lugeda saame, on ?Köki ja Kokka Ramat, mis Rootsi kelest Eesti?ma Kele üllespandud on? aastast 1781.

Välja valitud kogumike katkendeis avaldub väga kõnekalt Eestimaa areng ja ajalugu söögitegemise kaudu.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum