• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mängurõõmsad kokaraamatud Rahvusraamatukogus

  Mulle meeldib kuulsate kokkade retseptiraamatuid uurida ja nende autorisaateid televiisorist vaadata, sest mõlemad meediumid demonstreerivad eelkõige mänguilu ja vahel ahvatlevad ka mõnda toitu oma köögis järele proovima.
  Praegu Rahvusraamatukogus avatud, August Sanga luuletuselt pealkirja laenanud väljapanekul eksponeeritakse väga eriilmelisi retseptikogumikke, kokaraamatuid ja kulinaariaga haakuvaid objekte. Kunstnikud on loonud suhteid maailma ühe kõige vanema ametiga, mis kõhtu täidab ja pakub silmailu ? kokakunstiga. Paarikümne autori tööd räägivad tänapäevase köite- ja nahakunsti suhtest sööki ja jooki, kommenteerib Eesti Nahakunstnike Liidu esinaine Pille Kivihall.
  Eriti rõõmustav on, et tuntud tegijate kõrval astuvad näitusel üles ka Tartu Kõrgema Kunstikooli ja Eesti Kunstiakadeemia tudengid. Restoran Olde Hansa andis oma preemia ? tubli kõhutäie kahele, niipalju kui süüa jaksatakse ? Tartu Kõrgema Kunstikooli üliõpilasele Rosvin Reestile puidust kaantega kalakujulise kokaraamatu eest.
  Paljud eksponeeritud taiesed võiksid rakendust leida kui kujundusobjektid koduses köögis. Näiteks rahvusvaheliselt tunnustatud kunstniku Tiina Piisangu loodud kokaraamatud, kuhu võiks perenaine või -mees oma lemmikretsepte kirja panna, sobiksid meeleolu looma igas köögis.
  Jolana Laidma supitirinakujulise teose nägemine teeb lihtsalt meele rõõmsaks nagu ka Grete Pajo liikuvate piltidega kokaraamat.
  Näitusel esitletakse ka väljavõtteid praktilistest kokaraamatutest, põnevaid retsepte ning naljakaid söömisnõuandeid vanematest ja uuematest trükistest, mis on pärit Rahvusraamatukogu varamust. Vanim kogusse kuuluv kokaraamat, mille katkendeid me lugeda saame, on ?Köki ja Kokka Ramat, mis Rootsi kelest Eesti?ma Kele üllespandud on? aastast 1781.
  Välja valitud kogumike katkendeis avaldub väga kõnekalt Eestimaa areng ja ajalugu söögitegemise kaudu.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Kinni läinud panga omanikud jäid kohtus lõplikult kaotajaks
Kolm aastat tagasi suletud Versobanki omanikud üritasid Euroopa Liidu Kohtus põrmustada finantsinspektsiooni otsust pank kinni panna, kuid kaotasid vaidluse.
Kolm aastat tagasi suletud Versobanki omanikud üritasid Euroopa Liidu Kohtus põrmustada finantsinspektsiooni otsust pank kinni panna, kuid kaotasid vaidluse.