Sirje Rank • 3. november 2005 kell 22:00

Euroala intressid jäid eile muutmata

Euroopa Keskpank on valmis intresse tõstma ?mistahes hetkel?, ütles panga juht Jean-Claude Trichet eile intressiotsusele järgnenud pressikonverentsil.

Eurostati viimastel andmeil oli eurotsooni inflatsioon oktoobris 2,5 protsenti, ületades panga poolt soovitavaks hinnatud 2% lae. Kütuse ja toidukaupade hindu arvestamata on aga inflatsioon veel mõõduka 1,5% tasemel ning palganõudmised on panga juhi sõnul jäänud ?mõistlikuks?. Küll aga hoiatas Trichet, et kütuse hind jääb kõrgeks, mistõttu sellel on ka muudele hindadele pikemaajaline mõju.

Eile otsustas pank jätta laenuintressid tasemele, kus need on püsinud 2003. aasta juunist saadik. ?Otsustasime, et meie rahapoliitika on nafta kõrgest hinnast tingitud hinnasurvet arvesse võttes jätkuvalt kohane,? ütles Trichet. ?Samal ajal peame hinnasurve osas jääma valvsaks. Eriti valvsaks tuleb jääda ka rohke likviidsuse ning rahapakkumise ja laenutegevuse jõudsa kasvu suhtes eurotsoonis,? ütles Trichet.

See retoorika oli rahaturgude jaoks oodatust mõõdukam, jahutades intressitõusu spekulatsioone. Kolm päeva dollari suhtes tugevnenud euro nõrgenes eile eelnenud päeva 1,2 dollari tasemelt 1,19 dollarile eurost. Euro tõusis pea kahe aasta kõrgeimale tasemele 6. oktoobril, kui Euroopa Keskpanga juht kasutas esimest korda fraasi, et pank on valmis intresse tõstma ?mistahes hetkel?.

USA keskpank tõstis sel nädalal USA baasintressi 25 baaspunkti võrra, 4 protsendile. Läinud aasta juulist oli see 12. intressitõus ning pank andis märku, et sama tõusutrend jätkub. Viimati tõstis Euroopa Keskpank eurotsooni intresse 2000. aasta oktoobris. 2% tasemel on euroala baasintress püsinud 2003. aasta juunist.

Hetkel kuum