• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Servamata laudadest lagi annab vannitoale kodususe

  Juba mitu aastat sai peetud plaani vanasse, 1926. aastast pärit eramusse korralik vannituba sisse ehitada. Sest kuigi õuel asuvasse endisesse kuuri oli juba aastate eest saun tehtud, ei ole viitsimist ega otstarbekaski seda iga päev kütta.
  Pea sama palju kui vannitoa ehitamisele kulus eelnevalt ning tööde käigus aega plaanipidamisele ? kuidas, millised materjalid, kust hankida? Mingit kiiskavat ja klantsitud ruumi polnud mõtteski endisaegsesse palkmajja kujundada.
  Jõudes mõtetes laeni, turgatas meelde pea kümme aastat aianurgas kaetult seisnud lauavirn: tollised servamata ning hööveldamata kuuselauad oma aega ootamas.
  Miks just selline valik? Puitlagi tundus olevat kõige hubasem sellisesse sajanditagusesse majja, ka ei tekita puit kõledat tunnet, nagu kohtab paljudes kaasaegsetes, kuid steriilsetes vannitubades, kust tahaks võimalikult kiiresti pärast ihuvajaduste rahuldamist minema.
  Puitlaega vannitoas tunned end mõnusalt, nii nagu oma kodus peadki end tundma ? kõlas pere ühine otsus.
  Kõigepealt tuli lauad välja valida: mida kõveram ja okslikum, seda huvitavam. Edasi tuli toimetada need õuest pööningule tahenema-kuivama (varakevadel tööga alustades olid väljas veel miinuskraadid ning lumi maas).
  Järgmise tööna oli tarvis lauad kuivanud kooreribadest puhastada, seejärel näha jäävad lauapinnad käsitsi P60-jämeduse liivapaberiga üle käia. Käsitsi seepärast, et puit liiga lihvitud ei saaks ning üraskite aetud käigud ning puidu struktuur ikka näha jääks.
  Järeltöötlus järgnes P180-jämeduse liivapaberiga ning seejärel tõmmati laudade lihvitud pinnad märja lapiga üle ? see toob lahtised kiud esile. Ning veel kord P180 viimistlus.
  Edasi järgnes juba immutus: alumised lauad linaõli, pealmised tõrvaõliga ? hoiab ära seened ja mädaniku ning jätab laua naturaalseks.
  Kui lauad töödeldud, polnudki muud, kui nad lakke paigaldada. Ning kuigi tollistest laudadest lagi kujuneb raskeks, tundus lihtsam ja mõistlikum pikad korralikud puidukruvid osta kui täiendavat raha maksta, et lauad kusagil paksusmasinast läbi lükata.
  Tulemus jätab igal juhul hea mulje ning selline lahendus hoidis kokku ka hulga kroone: peale iseenda töö ja aja kulus raha vaid liivapaberile, elektrile ning lina- ja tõrvaõlile.
  Autor: Kaarel Aluoja
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnis Teinemaa: suurinvestorid muudavad jäädavalt üürituru toimimist Väikeinvestorite riskid kasvavad
Varem üürikorteritest kõrvale hoidnud suurinvestorid on hakanud ka Eestis järjest enam üürimaju otsima. Erinevalt väikeinvestoritest tegutsevad nad väga põhjalikult läbi mõeldud äriplaanide järgi ning suudavad taluda lühiajaliselt madalamat tootlust, kirjutab CBRE Eesti ärikinnisvara investeeringute juht Tõnis Teinemaa.
Varem üürikorteritest kõrvale hoidnud suurinvestorid on hakanud ka Eestis järjest enam üürimaju otsima. Erinevalt väikeinvestoritest tegutsevad nad väga põhjalikult läbi mõeldud äriplaanide järgi ning suudavad taluda lühiajaliselt madalamat tootlust, kirjutab CBRE Eesti ärikinnisvara investeeringute juht Tõnis Teinemaa.
Koroonaviiruse uus tüvi tirib ka Euroopa aktsiaid allapoole
Euroopa aktsiaturud on täna tublisti langenud ning novembrit ollakse lõpetamas 3protsendilise kukkumisega, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna tublisti langenud ning novembrit ollakse lõpetamas 3protsendilise kukkumisega, vahendab Reuters.
Elektrilevi tõstab hindu
Riiklik jaotusvõrguettevõte Elektrilevi tõstab alates 1. märtsist 3 protsenti võrgutasu, see tõuseb 3 sendilt kilovatt tunni eest 3,1 sendile (31,4 eurole megavatt-tunni eest).
Riiklik jaotusvõrguettevõte Elektrilevi tõstab alates 1. märtsist 3 protsenti võrgutasu, see tõuseb 3 sendilt kilovatt tunni eest 3,1 sendile (31,4 eurole megavatt-tunni eest).
Edukas Eesti alustab juubelihooaega, peaauhinnaks 10 000 eurot
Täna algab Äripäeva arvamuskülgedel 10. arvamuskonkurss Edukas Eesti, mille võitjat ootab kevadel 10 000eurone peaauhind.
Täna algab Äripäeva arvamuskülgedel 10. arvamuskonkurss Edukas Eesti, mille võitjat ootab kevadel 10 000eurone peaauhind.