Romet Kreek • 7. november 2005 kell 22:00

Baltika aktsia ei jäänud 10 eurole pidama

Baltika aktsia jätkas eile silmapaistvat tõusu, mille raames on aktsia hind poole aastaga kerkinud 110 protsenti. Eile tõusis aktsia hind 10,10 eurole, kuid see tase ei jäänud pidama.

Aktsia lõpetas börsipäeva 2,12protsendise tõusuga 9,65 eurole ehk 150,99 kroonil. Baltika aktsiaga tehti 70 tehingut ja kolme miljoni kroonine käive.

Aktsia hinda võisid toetada reedel avaldatud oktoobri müüginumbrid. Samal põhjusel võis kümnest eurost läbi tõusmise järel minna kasumivõtmiseks.

Ettevõte avaldas reede pärastlõunal oktoobri müügitulemused. Mullu sama perioodiga võrreldes kasvas käive 21 protsenti, 66,5 mln kroonini. Baltika teatel näitasid head kasvu pea kõik Baltika jaeturud, vaid Poolas jäi müük samale tasemele kui eelmisel aastal. Kõige tugevam jaemüügi kasv oli oktoobris Ukrainas (+47 protsenti), Lätis (+34 protsenti) ja Eestis (+33 protsenti).

Oktoobris avas Baltika kaks uut poodi Tartu Kaubamaja ostukeskuses ja sulges ühe Tartu Raekoja platsil asunud poe. Kuu lõpu seisuga oli Baltikal 80 kauplust kogupinnaga 11 785 m². Neljandas kvartalis kokku on kavas avada 10?11 uut poodi. Baltika tähelennu juures ei saanud välistada, et heade tulemuste valguses võidakse eelistada kasumivõtmist. Nagu inglise keeles öeldakse: ?Buy on rumors, sell on facts.? Baltika aktsia mõistes oleks see tähendanud juba ammu aktsiate ostmist, kui ettevõttel läks kehvasti, kuid olid esimesed märgid paranemisest. Ka Leedu Apranga oktoobri tulemus oli tugev. Leedu kõigis Balti riikides tegutseva rõivakaubandusketi Apranga oktoobri tulemus oli rekordiline. Ettevõtte käive kasvas oktoobris aastatagusega võrreldes 36,8 protsenti, 23,6 mln litini (106,9 mln kroonini). Kõigil kolmel turul kasvas Apranga käive enam kui 35 protsenti. Eilse börsipäeva käibeks tuli 7,45 mln krooni. Mulle jääb vägisi mulje, et Eesti aktsiaturg on muutunud konnatiigiks, kus kohalikud investorid teevad väikeseid tehinguid ja millest välisinvestorid hetkel üle vaatavad.

Hetkel kuum