Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti Energia juht Gunnar Okk lahkub börsifirmasse

    Eesti Energia nõukogu liige, rahvaliitlane Janno Reiljan sõnas, et Oki lahkumisest teatas telefonitsi nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa, börsifirma nimi pole talle teada.
    ?31. oktoobril volitati nõukogu esimeest pidama läbirääkimisi lepingute pikendamiseks aastaks ja mõtlemisaeg oli kõigil juhatuse liikmetel. Minu isiklikud kaalutlused lahkumisotsuse tegemisel on minu senise töökäigu pikkus, parim hetk uuele juhile teatepulga üleandmiseks ja minu edasised plaanid, millest räägin lähemalt tuleva kuu alguses,? kommenteeris Gunnar Okk.
    Suured naftatootjad ning -müüjad, kelle hulka kuuluvad nii Statoil, Teboil, Neste kui ka Nynas Group, ei soostunud eile teemat kommenteerima ning põhjendasid vaikimist firma poliitikaga. Soome ja Leedu suured energiaettevõtted, nagu Fortum, Hämen Sähkö, Lietuvos Energija ja Kauno Energija, ei olnud Reiljani väljaöeldud pakkumisest Okile midagi kuulnud.
    Eile pidi Eesti Energia nõukogu kinnitama Gunnar Oki järgnevaks aastaks juhatuse esimehe kohale. Nõukogus olid viimasel ajal tugevad lahkhelid nii ametiaja pikkuse kui ka majandusminister Edgar Savisaare soovitava konkursi osas. Osa nõukogu liikmeid soovis ametiajaks kolme aastat ja konkurssi mitte teha.
    Nõukogu liige Janno Reiljan ütles eile, et tal on tuline kahju, et Okk otsustas juhikohast loobuda, ehkki olukord ise tingis selle. ?See viimane kuu ei olnud kõige soodsam Oki suhtes, kes ise käitus nagu härrasmees,? rääkis Reiljan. Tema sõnul ei käinud viimasel kuul Oki volituste pikendamise asjus mitte ainult läbirääkimised, vaid esines ka inetuid poliitilisi süüdistusi.
    Reformierakondlasest nõukogu liige Meelis Atonen sõnas samuti, et Oki lahkumine oli oodatav, sest omanik tegi talle kui juhile ülekohut.
    ?Minul oli see hirm, et Okk võib lahkuda, viimane kuu aega, kui Savisaar andis teada, et tuleb juhi kohale konkurss teha,? rääkis Atonen. Sealt tema sõnul ka kiire tööpakkumine. ?Kui omanik käitub ettearvamatult ja suhtub juhti pehmelt öeldes ülekohtuselt, on see aimatav,? lisas Atonen.
    Oki asemel asub aastaks energeetikafirmat juhtima senine finantsdirektor Sandor Liive, kellega nõukogu Atoneni sõnul eile lepingu tegi.
    Gunnar Okk siirdub mujale tööle pärast 30. novembrit, kui lõpeb tema kolmeaastane ametiaeg. Eesti Energia juhatuse esimees oli ta alates 1998. aastast.
    Oki viimase, 31. märtsil lõppenud majandusaasta tasu koos preemiaga oli ligi 1,8 miljonit krooni, millest töötasu oli ligi 1,33 miljonit krooni. Lahkumise puhul saab ta kehtiva lepingu järgi hüvitise kuue kuupalga ulatuses.
    Oma eilses avalduses sõnas Okk, et aeg Eesti Energias juhatuse esimehena töötades on olnud kõige huvitavam ja tähtsam tema elus. Eesti Energias on tema sõnul ligi kaheksa aasta jooksul, kui ta on ettevõtet juhtinud, saavutatud väga häid tulemusi ja see on suurepärases majanduslikus seisus. ?Narvas kasutatakse maailmas ainulaadset uut ja puhtamat tehnoloogiat põlevkivist elektri tootmiseks, rajatakse merekaabliühendust Soomega, jätkuvad suurinvesteeringud teeninduskvaliteedi parandamisse ja aegunud tehnoloogia väljavahetamisse,? loetles Okk. Eesti Energia on saanud Kesk- ja Ida-Euroopa energiaettevõtete seas kõrgeima rahvusvahelise krediidireitingu.
    Millal saite Gunnar Oki lahkumisest teada?
    Pärast seda, kui Gunnar oli informeerinud nõukogu esimeest. Märke sellest oli siiski mõned päevad varem tunda.
    Milliseid tundeid see Teis tekitas?
    Mõistsin seda, Gunnar tegi targa otsuse.
    Kui palju Teile mõtlemisaega anti? Kas olite asjade sellise käiguga arvestanud?
    Nõukogu esimees tegi ettepaneku asuda juhatuse esimehe kohale eile pärastlõunal, aga olin sellise asjade käiguga juba varem arvestanud.
    Kuidas see tänane teade võiks Teie hinnangul Eesti Energia käekäiku mõjutada?
    Eesti Energia käekäik on endiselt kindel.
    Mis Teie arvates põhjustas Oki loobumise?
    Tegu on Gunnari isikliku otsusega.
    Kas Eesti Energia peaks uue finantsjuhi ja juhatuse liikme leidmiseks korraldama avaliku konkursi?
    Teen 22. novembril nõukogule ettepaneku nimetada senine Eesti Energia juhtimisarvestuse osakonna juhataja Margus Kaasik juhatuse liikmeks ja finantsdirektoriks.
    Millal saite Gunnar Oki lahkumisest teada?
    Eile. (teisipäeval ? toim.)
    Milliseid tundeid see Teis tekitas?
    Ei mingeid tundeid. Kui minister hakkab ministeeriumi juhtima tunnete järgi, siis see midagi head kaasa ei too.
    Kas olite asjade sellise käiguga arvestanud?
    Jah, olin arvestanud.
    Kuidas see tänane teade võiks Teie hinnangul Eesti Energia käekäiku mõjutada?
    Usun, et võimaldab kiiremini edasi liikuda mõningate probleemide lahendamisel. Ei taha teha Okile etteheiteid, kuid näiteks taastuvenergeetika arendamisel liiguti edasi vähisammul.
    Mis Teie arvates põhjustas Oki loobumise?
    Usun, et igal juhil saab kunagi villand. Seitse aastat on küllalt pikk aeg, et soovida uusi väljakutseid.
    Kui palju raha Okk lahkumise eest saab?
    Vastavalt seitse aastat tagasi sõlmitud ja hiljem pikendatud töölepingule.
    Kas Eesti Energia peaks uue finantsjuhi ja juhatuse liikme leidmiseks korraldama avaliku konkursi?
    Seda otsustab nõukogu novembri jooksul.
    Millal Teie Gunnar Oki lahkumisest teada saite?
    BNSist lugesin, arvan, et umbes sel ajal, kui teade välja tuli.
    Aga Te olete ju üsna suured sõbrad ka?
    Noh, jah (naerab), mis nüüd sõbrad, aga me saame väga hästi läbi küll, see on tõsi.
    Kas ta siis Teile ei ole rääkinud, et plaanib ära minna?
    Põgusalt on sellest juttu olnud, kui seda konkursijuttu siin aeti. See konkursijutt on hästi naljakas asi, mina ei saa siiamaani aru, et miks on vaja teha konkurssi, kui juhatuse tööga ollakse rahul.
    Tasuks olla aus ja öelda, et me teeme konkursi ja me tahame uued inimesed võtta. Aga sellist naljakat konkurssi teha, ma ei kujuta ette, et ma teeks meie grupis mõne ettevõtte juhatuse esimehele lihtsalt nii öelda püsti-pikali konkursi, et teda natuke distsiplineerida.
    See on hästi läbimõtlemata käik ja sellega varjatakse lihtsalt argust öelda mehele, et me tahame uut inimest saada. Ja igasugune muu jutt, et me ikka vaatame ja kontrollime ja see on riigiettevõte ? see on jama. See on lihtsalt argus, mitte selge silmavaade.
    Mis Te arvate, kas Gunnar Okk solvus ka selle peale?
    Kindlasti ta ei solvunud, absoluutselt mitte. Aga ta sai selgelt aru. Mina arvan nii. Ma räägin tema eest praegu, ma ei ole temaga seda kooskõlastanud, aga see on selgelt näha igale juhile, et tema asemel võetakse uus inimene ja see konkurss on lihtsalt tsirkus, mis varjab inimeste argust.
    Kas oskate natuke spekuleerida ja arvata, mis võiks olla see välismaine, natuke energeetikaga seotud börsiettevõte?
    (Lõikab sõnad suust.) Ei, sellest ma ei räägi.
    Kas Te siis teate?
    (Naerab.)...No ei räägi sellest.
    Kui Teile pakutaks Eesti Energia juhi kohta, võtaksite vastu?
    Ei võtaks, kindlasti mitte.
    Hansapanga endise juhi Indrek Neivelti sõnul oli Gunnar Okil Eesti Energiat väga raske juhtida, sest poliitiline surve ja manipuleerimine oli seal väga suur.
    ?Ma ei ole Gunnariga praegu rääkinud, ei ole ise Eestis, aga olen kuulnud, et ta lahkus ametist,? sõnas Neivelt. Ta väljendas oma suhtumist Oki ümber toimunusse sõnadega, et ega see normaalne pole, kui aktsionärid ütlevad ühtemoodi ja nõukogu teistmoodi. ?Ei olnud lihtne elu seal Okil,? sõnas Neivelt. Tema sõnul on see koht, kus kogu hingega tööd tehes võib vastu saada vaid mõnitusi. Tegu on politiseeritud kohaga, kus odava populaarsuse saavutamiseks võib rääkida elektri hinnast, juhi kõrgest palgast ? ja ongi taas rahva emotsioonidega mängitud, sõnas Neivelt. Ta lisas, et tema ei kaaluks Eesti Energia juhi kohta, kui pakutaks.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
USA aktsiaturgu suunasid esimese kvartali tulemused: Tesla tõusis, Meta langes
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.