13. detsember 2005 kell 7:55

USA Energeetikaministeerium prognoosis nafta hinna jäämist kõrgele 20 aastaks

USA Energeetikaministeerium tõstis eile järsult nafta hinnaprojektisooni 20 aastaks, kirjutab Washington Post.

Ministeerium tõstis pikaajalise nafta hinna prognoosi eelmisel aastal prognoositult 33 dollarilt 54 dollarile, kuna Lähis-Ida riigid investeerivad oodatust vähem naftatootmise laiendamisse.

?Nafta hinnaprognoosi muutus on seotud naftarikaste maade soovimatusega laiendada oma nafta tootmisvõimsusi,? ütles USA Energeetikaministeeriumi analüütik G. Daniel Butler. ?Me pole enam nii optimistlikud toomisvõimsuste laiendamisse, seda eriti OPECi maade osas.?

Nafta hind on tõusnud, kuna maailma naftanõudlus kasvab pakkumisest kiiremini.

Kuigi USA Energeetikaministeeriumi nafta hinna prognoosi muutused on tavapärased, on sedapuhku tegu ebatavaliselt suure muutusega.

Põhistsenaariumi alusel prognoos näeb ette nafta hinnaks 2004. aasta dollarites 2014. aastaks 47 dollarit, 2025. aastaks 54 dollarit ja 2030. aastaks 57 dollarit barrelist. Nõudluse kasv, eriti USAst ja arenevast Aasiast (Hiinast), hoiab hinnad tõususurve all.

Maagaasi hinnale prognoosis ministeerium järsku kukkumist. Kui praegu maksab 1000 kuupjala maagaasi üle 10 dollari, siis 2016. aastaks peaks kukkuma maagaasi hind 4,46 dollarile ja 2030. aastaks 5,90 dollarile.

Hetkel kuum