Börsikommentaar: Kalev tegi spekulantidele kingituse

14. veebruar 2006, 14:46

Kalev tegi täna kingituse spekulantidele, õigemini nendele, kes juhtusid pool 11 arvutite juures olema ning kellel juhtus sel ajal börsi koduleht lahti olema.

Nimelt avaldas kommivabrik kvartalitulemused (või õigemini poolaastatulemused) kell 10.40 ehk 40 minutit pärast kauplemise algust. Kuna Kalevil, nagu enamikul meie börsiettevõtetel, pole kombeks majandustulemuste avaldamiskuupäeva, rääkimata kella-ajast, investoritele enne teada anda, siis said tulemustest koheselt teada vaid need, kes juhtusid parajalt oma arvutite monitoride juures olema. Nii saidki kvartalitulemustele õigeaegselt reageerida vaid professionaalid, kellele börsi jälgimine kuulub tööülesannete hulka ning spekulandid, kes on ilmselt samuti suurema osa kauplemispäevast arvutite taga.

Aga arvuti taga tasus täna õigel ajal olla. Kalevi aktsia reageeris pisikesele kvartalikasumile, mis tõsi küll saadi arendusprojekti müügist, kiire hinnatõusuga. Veel enne majandustulemuste avaldamist 0,8 protsendi võrra miinuses olnud Kalevi aktsia hind oli 10 minutit pärast tulemuste avaldamist Äripäev Online’s samasuures plussis ning tund aega pärast tulemuste avaldamist maksis Kalevi aktsia juba 20,81 krooni ehk 10 protsenti eilsest sulgemishinnast rohkem. Kauplemispäeva lõpuks oli aktsia hinnatõus taandunud siiski vaid viiele protsendile ehk 19,87 kroonile.

Seega, kes juhtus õigel ajal õiges kohas ning reageeris kiiresti, võis teenida päris korralikult. Ei saa välistada, et mõnele tuttavale oli antud isegi nõu jälgida börsiteateid.

Hea seegi, et seekord oli tegemist positiivse uudisega ning aktsionärid soovisid aktsiat osta. Kui aga investorid oleks reageerinud uudisele vastupidiselt, mis siis oleks juhtunud?

Baltika aktsia reageeris kaubamärgi muutuse teatele mõõdukama tõusuga. Aktsia kallines 2,11 protsenti 226,88 kroonini, mis on taas aktsia hinnarekord. Baltika aktsia käive oli soliidsed kuus miljonit krooni.

Saku aktsia hind uue siidri ja mahla segu turuletoomise teatele ei reageerinud. Hind jäi eilse sulgemishinna tasemele ehk 148,64 kroonile. Omanikku vahetas 300 väärtpaberit.

Viimastel päevadel tugevat tõusu teinud Tallinki aktsia hind langes 0,22 protsenti 72,60 kroonile, käive oli 32 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing