Kalev tegi kingituse spekulantidele

Tõnis Oja 15. veebruar 2006, 00:00

Kalev tegi eile kingituse spekulantidele, täpsemalt nendele, kes juhtusid hommikul kella poole 11 ajal arvutite juurde ning kellel börsi koduleht lahti oli.

Nimelt avaldas kommivabrik kvartalitulemused (või õigemini poolaastatulemused) kell 10.40 ehk 40 minutit pärast kauplemise algust. Kuna Kalevil, nagu enamikul meie börsiettevõtetel, pole kombeks majandustulemuste avaldamiskuupäeva, rääkimata kella-ajast, investoritele enne teada anda, siis said tulemustest kohe teada vaid need, kes sattusid parasjagu oma arvutite juures olema. Nii saidki kvartalitulemustele õigeaegselt reageerida vaid professionaalid, kelle tööülesannete hulka börsi jälgimine kuulub, ning spekulandid, kes on ilmselt samuti suurema osa kauplemispäevast arvutite taga.

Aga arvuti taga tasus eile olla. Kalevi aktsia reageeris kiire hinnatõusuga pisikesele kvartalikasumile, mis, tõsi küll, saadi arendusprojekti müügist. Veel enne majandustulemuste avaldamist 0,8 protsendi võrra miinuses olnud Kalevi aktsia hind oli 10 minutit pärast tulemuste avaldamist Äripäev Online'is sama suures plussis ning tund aega pärast tulemuste avaldamist maksis Kalevi aktsia juba 20,81 krooni ehk 10 protsenti üleeilsest sulgemishinnast rohkem. Kauplemispäeva lõpuks oli aktsia hinnatõus taandunud siiski vaid viiele protsendile.

Seega, kes juhtus olema õigel ajal õiges kohas ning reageeris kiiresti, võis teenida päris korralikult. Ei saa välistada, et mõnele tuttavale oli antud isegi nõu jälgida börsiteateid.

Hea seegi, et seekord oli tegemist positiivse uudisega ning aktsionärid soovisid aktsiat osta. Kui aga investorid oleks reageerinud uudisele vastupidiselt, mis siis oleks juhtunud?

Baltika aktsia reageeris kaubamärgi muutuse teatele mõõdukama tõusuga. Aktsia kallines 2,11 protsenti 226,88 kroonini, mis on taas hinnarekord. Baltika aktsia käive oli soliidsed kuus miljonit krooni.

Saku aktsia hind uue siidri ja mahla segu turuletoomise teatele ei reageerinud. Hind jäi eilse sulgemishinna tasemele ehk 148,64 kroonile.

Loo autor on Kalevi aktsionär

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing