Kõikide lemmik peale turgude

Tõnis Oja 20. märts 2006, 00:00

General Electric on ettevõte, mida armastavad kõik peale aktsiaturgude. Turuväärtuselt maailma suurimat ettevõtet ja tema juhti Jeffrey Immeltit valitakse pidevalt kõige soliidsemate edetabelite etteotsa. Viimase võiduna valis mainekas ajakiri Fortune General Electricu kõige imetlusväärsemaks ettevõtteks maailmas. Viimase kümne aasta jooksul on see ettevõttele kuues esikoht selles edetabelis. Enam-vähem analoogilise, majanduslehe Financial Timesi poolt valitava respekteerituimate ettevõtete tabeli eesotsas on General Electric olnud seitsmel korral kaheksast (vaid eelmisel aastal jäädi alla tarkvaragigant Microsoftile).

Ka ettevõtte tegevjuht Jeffrey Immelt on mitmeid kordi valitud maailma parimaks tippjuhiks ning tema eelkäija, legendaarne Jack Welch, oli sellele kohale vaata et naelutatud. Majandusleht Financial Times valis 2003. aastal Immelti aasta inimeseks.

Kuid vaatamata sellele, et GE on proffide hulgas populaarne (eelpoolnimetatud edetabelid pannakse kokku peamiselt tippjuhtide küsitluse põhjal), pole ettevõtte edu aktsia hinnas peegeldunud. Pigem vastupidi, viimase viie aastaga on General Electricu aktsia hind Dow Jonesi tööstuskeskmisele veerandi võrra alla jäänud. Enne 2001. aastat, mil konglomeraadi tegevjuht oli Jack Welch, liikus aktsia hind sadu kordi kiiremini kui olulisemad indeksid.

Milles on siis asi? Miks investorid ei armasta General Electricut? Ega siin ühest vastust ei olegi. Üks põhjus, miks ettevõtte aktsia hinnaliikumine on tagasihoidlik, on ettevõtte suurus ning konglomeraadi laiahaardelisus. Igasugused ümberkorraldused taolistes gigantides võtavad aega ning päris tihti toovad endaga kaasa tagasilööke majandustulemustes. See aga peegeldub paratamatult aktsiate hindades, sest paljud investorid (eriti investeerimisfondid) elavad, üks kvartal korraga.

Aga kui arvestada seda, et vaatamata aktsia hinna liikumisele on ettevõte tippjuhtide lemmik, tekitab see lootust, et aktsia hind hakkab ka tulevikus tõusma. See on ilmselt üheks põhjuseks, miks enamik analüütikuid on andnud General Electricu aktsiale ostusoovituse. Bloombergi andmetel soovitab aktsiat osta 22 analüütikut 24st, hinnasiht on keskmiselt 40 dollarit. Praegu on aktsia hind veidi alla 35 dollari.

Kui General Electricu eelmine juht Jack Welch hakkas endale järglast valima, jäi enne otsustavat valikut koos Jeff Immeltiga sõelale lennukimootorite tootmise divisjoni juht James McNerney ning jõujaamade süsteemide divisjoni juht Robert Nardelli. Kohe pärast valiku teatavakstegemist leidis viimane ennast maailma suurima ehitusmaterjalide jaemüügiketi Home Depot tegevjuhi kohal ning McNerney sai konglomeraadi 3M tegevjuht. Alates selle aasta suvest juhib James McNerney aga maailma ühte juhtivat lennumasinate tootjat Boeing.

Aga see pole veel kõik. General Electricust on kujunenud tõeline tippjuhtide kool, kust värvatakse juhte erinevatesse ettevõtetesse kogu maailmas. Maailma suurimate ettevõtete tegevjuhtidest pärineb General Electricust tosinkond. Nii soliidset numbrit pole mitte kellelgi ette näidata.

Selle põhjus on väga lihtne. Juba aastakümneid koolitab General Electric oma erinevate tasandite juhte väga intensiivselt ning süstemaatiliselt. Harvardi ülikooli professor Jay Lorsch nimetas General Electricut noorte juhtide "õppehaiglaks".

Loo autor on General Electricu aktsionär

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing