Jazz

Mainekaid välisesinejaid tuleb tänavu 18 riigist. Saksofoniste on festivalil koguni kuus, kellest vanameister Portali hinnatakse üheks mõjukaimaks Euroopa džässiuuendajaks. Esmakordselt on Jazzkaarel Hispaania saksofonistid.

Peaesinejate sekka kuuluva The Bad Plusi, viimastel aastatel maailmas laineid löönud USA trio trumbiks on hullumeelse energiaga džässiks pööratud tuntud rokkbändide lood. Võib juhtuda, et The Bad Plusi kontserdil tunnete ära näiteks mõne Nirvana hiti. Räpi ja džässi piire testivad noor briti saksofonist Soweto Kinch ja Siim Aimla Sound System Chalice'iga.

Maailmamuusikat toovad teiste seas Boi Akih ja värvikas Gruusia koosseis The Shin. Brasiilia meeleolusid jagab kitarrist Vinicius Cantuaria. Omaette nähtus on PercaDu, mille moodustavad kaks Iisraeli löökriistamängijat, kelle mängu iseloomustatakse väga intensiivse ja virtuoossena. Islandi rahvamuusika mõjusid toob Kaarli kiriku võlvide alla 23aastane lauljatar Eivor. Soome lauljatari Anna-Maria Kähärä kontsert ennustab tulla ettearvamatu ja värske, sest Kähärä on tuntud väga mitmekülgse ja laia ampluaaga muusikuna.

Ka eestimaise džässi valik on esinduslik, sest mitmed muusikud on just festivaliks ajastanud oma uue plaadi ilmumise. Nii esitlevad oma kauamängivaid Liisi Koikson, The Dynamite Vikings Jaak Sooääre juhtimisel ja klarnetist Meelis Vind. Pianist Tõnu Naissoo tähistab oma elektrogrupiga 40. lava-aastat.

Laienenud on kontserdipaikade geograafia. Et Sakala keskust enam pole, jõuab Jazzkaar Tallinnas suurematest saalidest ka Salme ja Vene kultuurikeskusse.

Emotsioon loeb

Minu valikud põhinevad emotsioonil. Meeldib pigem omapärasem ja keerulisem, eksperimentaalsus ja mängulisus. Samuti meeldib mulle bluusilik muusika. Kuulasin eelnevalt ka helinäiteid. Väga tervitatav on Salme kultuurikeskuse valimine kontserdipaigaks, sest see aitab Tallinna kultuuriareaali laiendada. Koht on ju hubane, ehkki inimesed pole vist enam harjunud sinna käima.

Eesti uuem džäss on hea

Hea kontserdi annab kindlasti Siim Aimla Sound System koos Chalice'iga. Olen mõlemat kuulnud nii eraldi kui ka koos. Siim Aimla on kindlasti oma põlvkonna üks väljapaistvamaid saksofoniste. Chalice on tõsiselt hea sotsiaalse sõnumiga muusik.

Hetkel kuum