Reformierakond tahab maadevahetamist tulevikus piirata

16. oktoober 2006, 12:19

Reformierakonna fraktsioon arutas täna
hommikul Riigikogu keskkonnakomisjoni esimehe Tõnis Kõivu ettepanekut muuta
looduskaitseseaduse sätet, mis võimaldab kaitsealuste maade vahetamist, teatas
erakond.

Tõnis Kõivu kinnitusel piiratakse seadusemuudatusega oluliselt kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja vahetamist. Edaspidi on õigustatud maadevahetus juhul kui looduskaitseline piirang on tekkinud peale omandiõiguse teket. Kui inimene on ostnud looduskaitse all oleva maatüki, riigil kohustus maad välja osta puudub.

Kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja vahetamise menetluste osas, mis on seaduse jõustumise ajaks algatatud, langetatakse otsus ning need vahetused, mille kohta on keskkonnaminister seaduse jõustumise hetkeks langetanud kinnisasja vahetamise otsuse, viiakse lõpule.

Tõnis Kõiv selgitas, et maade vahetuse võimalus tuleb asendada riigi kohustusega osta kaitsealune maa kui omanik seda soovib. Kui omanik soovib asendusmaad, pakutakse talle edaspidi võimalus omandada naabruses asuvat maad seda ostueesõigusega erastades. "Kindlasti tuleb tulevikus välistada olukord, kus piirangutega maid ostetakse kokku ja nendega hangeldatakse," lausus Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees. "Soovime muuta seadust nii, et riigi poolt looduskaitsealuste maade omandamise protsess oleks läbipaistev ja eelarves näha.

Reformierakonna fraktsioon otsustas algatada maade vahetamist lõpetava seadusmuudatuse ja ettepanek sellega ühineda esitatakse täha koalitsiooninõukogus valitsusliidu partneritele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2006, 12:01
Otsi:

Ava täpsem otsing