• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Firma asutamise raskused tuleb üle elada

  Rootslane Dag Kirsebom sattus esimest korda Eestisse kümme aastat tagasi, kui talle pakuti Rootsi riigi rahastatava programmi raames tööd majanduskonsultandina meditsiinitehnikat müüvas ettevõttes.
  "Olin tollal huvitatud Eestis toimuvast ja muidugi tahtsin siinset elu ise kogeda, seega haarasin pakutavast kohast kohe kinni," meenutab ta.
  Algul oli talle üsna harjumatu siinne töökorraldus. "Eestis ootavad inimesed, et juht oleks autoriteetne ja annaks täpseid käskusid. Rootsis olin harjunud vastupidisega - juht eelistab demokraatiat ja ergutab igati töötajaid kaasa rääkima."
  Dag kohanes aga kiiresti olukorraga ja õppis olema autokraatlikum, sest sai aru, et demokraatiaga siin eesmärke ei saavuta.
  "Nüüd aga tunnen, et olen muutunud liiga "eestlaslikuks" - tahan kõike ise ära teha ja kontrollida. Seetõttu töötan ka väga palju nagu eestlasedki ega ole aastaid pikemalt puhata saanud. Tunnen, et pean õppima uuesti teisi rohkem usaldama ja delegeerima, sest ka töötajad on selleks enam valmis kui kümme aastat tagasi."
  Kui Dag 1996. aastal pidi pärast kuut kuud Eestis töötamist tagasi minema, otsis ta siiski võimalust naasta. Teda huvitas internetiäri, mis arenes tollal Rootsis väga kiiresti. Sellest sündis äriidee teha Eestisse oma firma, mis müüb internetiteenuseid.
  Dab Kirsebomil oli tekkinud Rootsis kontakte klientide hulgas, kes olid huvitatud kodulehe- või bännerireklaamist. Kuna ta oli rootslane, usaldati teda rohkem kui tundmatut Eesti firmat. Hetkel polegi tal veel ühtegi klienti Eestis, kuid see-eest on paar suurt meediaklienti Rootsis, Inglismaal ja Norras, kes vahendavad teenuseid teistele firmadele. Väikestele klientidele otse müümine ei tasu end ära, seetõttu pole ta seni ka Eesti firmadega äri teinud.
  "Olin alati unistanud oma firmast. Müüsin oma korteri Stockholmis maha ja investeerisin saadud raha Eestis asuvasse firmasse. Teine firma osanik on mu Norras elav vend, kes aga otseselt töös ei osale. Äri alustamine ja registreerimine oli Eestis väga lihtne, kuid esimesed paar aastat kujunesid siiski rasketeks, sest sattusid just samale ajale, kui internetiturg oli madalseisus," räägib Dag keerulisest algusest.
  Kuigi tal oli mitmeid kontakte, võttis lepingute sõlmimine palju aega ja närvikulu.
  "Ma ei andnud alla vaid seetõttu, et olen loomult väga sihikindel ja kui olen midagi pähe võtnud, siis viin selle ka lõpuni," tunnistab Dan. "Arvan, et lisaks sihikindlusele sobin juhiks ka seetõttu, et mulle meeldib juhendada ja õpetada. Olen selle oskuse pärinud emalt, kes oli ka õpetaja."
  Kuigi Dag armastab päikest ja talle meeldib Austraalia, on ta siiski otsustanud siduda end külma ja sombuse Eestiga. "Ma pole firma alustamisest peale leidnud aega sõita puhkama soojale maale ja elan väga igavat elu - töötan kaua ja käin ärireisidel klientide juures, kes asuvad põhjamaades," lisab ta naljatades, kuid on näha, et tegelikult on ta oma töise elustiiliga rahul.
  Siiski on tal töönarkomaani kohta üsna omapärane hobi - ilusate inimeste tutvumisportaali www.beautifulpeople.ee haldamine.
  "See on rahvusvaheline portaal, millest kuulsin esmakordselt Rootsi televisioonist. Asi tundus põnev ja võtsin ühendust Taanis asuva omanikuga, keda köitis mõte laiendada ettevõtet ka Baltimaadesse. Ostsin neilt frantsiisi ja asutasin sarnase kontseptsiooniga portaalid Eestis, Lätis ja Leedus."
  Portaal sarnaneb Rate'i ja Orkutiga, kuid selle vahega, et kasutajad saavad ise uusi liikmeid hääletada nii kandidaadi välimuse kui ka tutvustuse järgi. Dag tunnistab, et Rootsis on portaal saanud ka palju negatiivset kriitikat, eriti feministide poolt. Eestis aga suhtutakse tavaliselt üsna ükskõikselt, kui Dag mainib, et haldab ilusate inimeste tutvumisportaali. Tundub, et eestlased on enam harjunud inimesi välimuse järgi hindama kui Rootsis või USAs.
  Siiski mõjub Dagi arvates atraktiivne välimus ka äris - ilusal inimesel on lihtsam tähelepanu võita, kas või seepärast, et ta on enesekindel ja inimesed alateadlikult eelistavad tema poole pöörduda.
  Ilusad inimesed mõistavad üksteist paremini ja portaalis on neil võimalus kiiremini leida enda huvidele ja soovidele vastavaid inimesi - vähemalt nii väidetakse portaali kodulehel. Endale pole Dag siiski interneti kaudu ilusat naist veel leidnud, ju siis firma võtab veel liiga palju energiat. Ja ütleb ju ka vanasõna, et kingsepal pole kingi.
  Kohtusin esimest korda Dagiga Stockholmi ülikoolis 80ndate lõpus. Dag on muuseas peale muude annete ka matemaatikageenius. Ta on väga ambitsioonikas ja distsiplineeritud. Ka kaastudengid armastasid teda ta iseloomu pärast.
  Tean, kui väga ta tahtis tulla Eestisse elama ja töötama ja rääkis palju siinsetest võimalustest ja positiivsest kogemusest. Olen kindel, et ta muudab tulevikus oma ettevõtte veelgi edukamaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Balti börsid taastuvad täna eilsest langusest
Eilne punane börsipäev on täna asendunud kasvuga ning mitmed Tallinna börsi aktsiad on tugevalt plusspoolel.
Eilne punane börsipäev on täna asendunud kasvuga ning mitmed Tallinna börsi aktsiad on tugevalt plusspoolel.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.