Hannes Astok • 7. november 2006 kell 22:00

Hädavajalik logelemine

Nädalavahetus on ette nähtud puhkuseks. Tihti aga juhtub, et oleme pühapäeva õhtuks hullemini väsinud kui reedel töönädala lõpuks. Mõistagi vajab ideaalne kodu kasimist, nädalavahetuse väljamüügid revideerimist, siis veel vastuvõtt, kust puududa ei tohi, ja külalised, kelle heaks tuleb parim anda. Koer ootab jalutamist, kass juuksurit ning kõige tipuks veel lapsed, kes süüdimatult küsivad: kas me midagi huvitavat ka nädalavahetusel teeme?

Tüüpiline õudusunenägu, kas pole? Igal nädalavahetusel korduv?

Unustage ära. Logelege. Ärge tehke midagi. Või siis tehke minimaalselt. Logelemine on äärmiselt õilis tegevus. Juba Oblomov tõestas kõigile, et logeledes on võimalik olla äärmiselt edukas. Kuidas võiks praktiline logelemine nädalavahetusel välja näha?

Kõigepealt magage nii kaua, kui torust tuleb. Äratuskell välja, pimendavad kardinad ette. Lastele varuge külmkappi piisavalt toitu, mille nad ise üles leiavad. Magamistoa uks lukku. Ikka kipub uni kell kümme kaduma. Kas siinkohal võiks olla asjakohane hommikune seks? Õige mõte. Pärast seda suudate veel paar tundi rahumeeli magada.

Oletegi edukalt keskpäevani välja venitanud. Nüüd võiks teha hommikusauna ja pikalt duši all liguneda.

Päeva parim osa on muidugi hommikusöök. Nautige seda, nagu jaksate. Varuge juba eelmisel õhtul mõni hea salat või muu mõnus valmistoit. Mõistagi võib juhtuda, et te olete vabatahtlikult nõus perele pannkooke tegema. Toormoosiga. Nüüd märkate hirmunult, et poode hakatakse paari tunni pärast sulgema. Nagu asju oleks veel liiga vähe. Ilmselt usute endiselt, et võidab see, kel on surres rohkem asju. Mõelge parem sellele: mida rohkem on jagada, seda suurem on tüli pärijate vahel. Seega on poed vale suund.

Tagasi voodisse - kõik pooleli olevad raamatud on just nüüd mõistlik välja otsida ja lõpuni lugeda. Ning unustage juhtimisest, eneseabist ja müügiteooriatest kõnelevad mõttetud kirjatööd. On naistekate, laibakate ja reisikirjade aeg. Muide, peagi märkate, et terve pere koguneb mõnusasti teie abieluvoodisse raamatuid lugema. Kostab rõõmsaid turtsatusi ja naerumuginat. Avastate, et teie lapsed on eelmisest suvest saati oluliselt targemaks saanud ning jagavad maailma asju päris kenasti.

Mõistagi jääb kummitama mure elamise koristamise pärast. Tühiasi! Kui teil just iga asi käest ei kuku (laste puhul on see tüüpiline), ongi elamine talutavas korras. Ja kui teie mees tõmbab kapipealsetelt näpuga tolmu, olete ise süüdi, et räpasele esteedile on antud võimalus meheks sirguda.

Aga külalised? Ärge kutsuge külla neid, kelle ees tahate edvistada. Kutsuge ainult tõelised sõbrad: need, kellega juba ülikoolipäevil ühiselt tembutasite, kellega olete puuda oliiviõli koos ära joonud või nädalase rattamatka läbi teinud. Ja ongi laupäev õnnelikult õhtul! Magamistoas saab veel kõvasti nalja, sest olete üllatavalt puhanud.

Ning teine samasugune päev, pühapäev on veel ees ootamas.

Hetkel kuum