Keskerakondlane: kasiinod tuleks riigistada

Homses Äripäevas kirjutab Keskerakonna liige Max Kaur, et tal on peale Eesti Raudtee riigistamisest pilt selge: aeg on tõsiselt mõelda kasiinonduse riigistamisele.

Kasiinod, nagu pangadki, müüvad Kauri sõnul usaldust ning kergesti mõjutatavatel inimestel tekib hõlpsalt mängusõltuvus. Küsimus on Kauri meelest ka selles, et kasiino on tarbija jaoks erakordselt kulukas lõbustus, mistõttu on esmatähtis, et on reeglid, kontroll ja järelvalve selle üle, et tarbija õigused oleksid kaitstud.

„Kui me vaatame kasiinode arvu ning maksu-ja tolliameti võimekust, siin tekib tõesti kuri kahtlus, et asi on kontrolli alt väljunud,” kirjutab Kaur, ”Helsingis on ainult üks RAY kasiino, mis on täielikult ühiskondliku kontrolli all ning kasumit teenitakse ühiskonna, mitte eraomanike jaoks.”

Kasiinonduse riigi monopoliks muutmise kasuks räägib Kauri meelest ka tõik, et paljudes teisteski riikides on kasiinoäri sarnaselt lotomängude korraldamisega riigi käes ning eriti õigustatud on see väikeriigi puhul - nii on tagatud suurem, ühiskonnale arusaadav läbipaistvus ja kontroll selle üle, mis neis ettevõtetes tegelikult toimub.

„Usun, et Eestis on kasiinonduses toimuv ületanud ühiskonna taluvuse piirid. Teatud poliitikud võiksid kasiinomiljardäridelt raha vastuvõtmise asemel mõelda ühiskonnale. Olgu siinkohal heaks näiteks suurrimehe ja poliitiku Olari Taali kommentaar börsile tulnud kasiinoaktsiate kohta, et ta näitab oma meelsust nende mitteostmisega,” märgib Kaur.

Pikemalt homsest Äripäevast.

Hetkel kuum