22. november 2006 kell 6:04

Rootsis ilmus välja endise peaministri Palme arvatav taparelv

Rootsi endise peaministri Olof Palme surma uurijad loodavad, et 20 aasta tagusesse tapmisse toob lõpuks selgust järvepõhjast leitud revolver, mille seerianumber klapib mõrvarelvaga.

«Oleme leidnud relva, mida otsisime kaua,» kinnitas Palme mõrva uuriv süüdistaja Agneta Bildberg eile ajakirjanikele politseiametis Stockholmis. «Relval on õige seerianumber,» täpsustas nn Palme-rühma juht Stig Edqvist, lisades, et tuukrid otsisid seda Smith Wessoni tüüpi revolvrit Kesk-Rootsi Dalarna maakonna järvest juba pikemat aega, kirjutas Postimees.ee

Kurikuulus nn Mockfjärdi relv lebas politsei andmetel järvepõhjas juba 1983. aastast, samas tapeti Palme 1986. aasta veebruaris. See tähendab, et Palme mõrvar pidi relva järvest välja õngitsema, peaministri tapma ja siis selle tagasi järve heitma.

Samal ajal ühtivad Palme mõrvakohast Stockholmi kesklinnas leitud kuulid just Mockfjärdi relva omadega. 1983. aastal röövis seal postkontorit üks soomlane ning tulistas kuritegu takistada püüdnud meest jalga, kust kuul jõudis politsei kätte.

Kolm aastat hiljem võrdles politsei Palme tapnud kuule andmebaasis olevatega ning avastas kattuvuse Mockfjärdi omadega.

Nüüd loodab politsei kahe nädala jooksul relva puhastada, võtta sellelt võimalusel DNA-proovi ja sõrmejäljed ning tulistada, et saada võrdlus Palme mõrvakuulidega.

Endise peaministri tapmist uurinud advokaat Peter Althin möönis päevalehele Svenska Dagbladet, et kaks aastakümmet vees lebanud relvast juurdlust edasi viivate tõendite leidmine on väga kaheldav, kuid siiski võimalik.

Hetkel kuum