28. november 2006 kell 22:00

Bush jättis tallinlased eile ükskõikseks

Kõnnin teisipäeva keskpäeval Estonia puiesteel Viru keskuse poole. President George kaksisvee (president Toomas Hendrik Ilvese väljend - toim.) Bush on mõni hetk tagasi teatrisse einestama läinud. Tema korteež seisab väljas, jälgib ümbrust ja ootab. Neid omakorda jälgivad turvatarade taha kogunenud inimesed. Enamik kooliealised, kel pole nähtavasti oma lubatud "popipäevaga" paremat peale hakata.

Paaril inimesel on fotoaparaat käes, kuid nii väikse suurendusega Bushi tõenäoliselt tabada ei õnnestu. Jääb ka arusaamatuks, miks kutsuti inimesi Bushi tervitama. Pidi ju teada olema, et ta näeb Eestit vaid nii palju, kui paistab autoaknast ning masinast väljudes järjekordsele kohtumisele minnes.

Patrullivad politseinikud tatsavad külmetades jalalt jalale. On näha, et nad igavlevad - keegi ju mässu ei tõsta niikuinii.

Coca-Cola Plaza juures olevatel seadusesilmadel on põnevam. Nad jälgivad kinomaja ees protestivat rahvamassi. "Bush go home, Bush go home," karjuvad trummipõrina saatel noored. Jääb silma noormees, kes seisab näoga Viru keskuse poole, südame kohale mustvalge paberist märklaud kinnitatud. "Siis ei pea snaiper otsima, näeb, kuhu laskma peab," ütleb ta selle põhjuseks.

Temast mõni meeter eemal taban ühe ürituse korraldaja Erko. Küsin, miks osal protestijatest näod kaetud on. "Et mustad mehed nende nägusid ei näeks. Nad salvestatakse ja siis hiljem tehakse kindlaks, kes on," räägib ta, üritades mulle näidata mõnda meest mustas, kes väidetavalt neid filmisid. "Salateenistuse vennad," täpsustab Erko. Ühtegi meest mustas mul näha ei õnnestu.

Pettunult küsitlen protestivat naisterahvast. Ta nimi on Julie, ta on ameeriklanna ja käes hoiab USA lippu. Noh, peaaegu õiget - osariike tähistavate tärnide asemel on lipul USA suuremate firmade logod. "See on korporatsiooni lipp. See tähendab, et Ühendriiki ei juhi valitsus, vaid suurfirmad," seletab naine, kes ise elab parajasti Tartus, kus ta abikaasa õpib. Oma nägu ta ei kata, sest teda ei huvita, kes seda näeb. Ta räägib, et USAs on sellised rahvakogunemised keelatud. Näiteks ei tohi protestida loomade halva kohtlemise vastu. Seetõttu kasutab ta siin võimalust meelt avaldada.

Kesklinlasena mõtlen, et Bush võiks tihedamini siin käia, oleks rahu ja vaikus. Inimesed hoiavad linnasüdamest eemale, autosid on vähe ning politseinikke iga nurga peal isegi kaks. Nii turvaline pole kesklinn veel olnud.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum