7. detsember 2006 kell 22:00

Mitmekülgne Jüri Arrak

Näitusel pühast eluvõitlusest on üleval Jüri Arraku originaalillustratsioonid lasteraamatuile "Panga Rehe lood" ja "Retoromaani muinasjutud" ning pildikatked Rein Raamatu filmist "Suur Tõll".

Metallehistöö alal ERKI lõpetanud Jüri Arrak on väga mitmekülgne kunstnik - ta on teinud ehteid, vaipu, viljelnud maali ja graafikat, kujundanud raamatuid, olnud mängu- ja joonisfilmide kunstnikuks.

"Tema teoseid pole võimalik segi ajada ühegi teise eesti kunstniku loomemaailmaga," nendib Pärnu Uue Kunsti Muuseumi juht Mark Soosaar. "Tema teosed ei eristu mitte üksnes ainulaadselt kujundatud tüüpide (näiteks leegitsevate peadega maivid), vaid ka suure sisemise pinge poolest.

Tema rahutud kangelased pakatavad põlevast soovist võidelda nii indiviidi kui ka rahva vabaduse eest.

Vabadus pole aga Jüri Arraku jaoks võimalus teha kõike, mis pähe tuleb. Vabadus on kunstniku jaoks kohustus pühenduda tõe teenimisele, spirituaalsele kestmisele läbi aastasadade. Jüri Arraku teosed ütlevad, et võitlus pühitsetud elu nimel ongi inimese elu suurim sisu," arutleb Soosaar.

Paeluvad on ka Jüri Arraku kavandite järgi kootud kangelasvaibad (mille on teostanud Arhangelski tekstiilikunstnik Olga Dmitrijeva) ning käesolevat aastanumbrit kandvad maalid, mis viivad vaataja Ristija Johannese ning Uue Testamendi maailma.

Soosaare hinnangul on Arraku sürreaalsed-sümbolistlikud kristliku temaatikaga teosed rikastanud mitte aianult Eesti, vaid kogu maailma kunstilugu.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum