30. märts 2007 kell 10:43

Suitsetajad võtavad rohkem haiguspäevi

Suitsetajad veedavad aastas keskmiselt kaheksa päeva rohkem haiguslehel, kui nende mittesuitsetajatest kolleegid, selgub äsja avaldatud uuringust.

Põhjus peitub suitsetajate kehvemas tervises ning üldises riskantses ellusuhtumises, kirjutas The Guardian. Kopsuvähi, astma ja viljatuse seosed suitsetamisega on juba varem veenvalt tõestust leidnud.

USAs on otseselt suitsetamisest põhjustatud tervishoiukulud 8 protsenti tervishoiurahast, Saksamaa 3,7 protsenti. Sellele lisanduvad kaudsed kulud, näiteks kaotsiläinud tööpäevad.

Amsterdami ülikooli teadlane Petter Lundborg vaatles Rootsis aastail 1988-1991 üle 14 000 inimest. Neist 45 protsenti polnud kunagi suitsetanud, 29 % suitsetas sel ajal ning 26 % olid varem suitsetanud. Keskmiselt võeti selles inimrühmas aastas 25 vaba päeva. Need, kes polnud kunagi suitsetanud, jätsid aastas tööle tulemata umbes 20 päeval, suitsetamisest loobunud 25 päeval ning suitsetajad keskmiselt 34 päeva.

Neid andmeid võrreldes jõudis Lundborg tulemuseni, et keskmiselt on suitsetajad mittesuitsetajatest 8 päeva rohkem haiguslehel. Tema sõnul tõestab see veenvalt, et suitsetamine ja haiguspäevad on seotud. Ühtlasi ilmnes, et suitsetajatele on omane üldse suurem riskikäitumine, näiteks alkoholi tarvitamine ning lahtise turvavööga sõit.

Hetkel kuum