Kopsuhaiguste tekkes ei saa süüdistada
üksnes suitsetamist.
Suure koguse soolaliha söömine võib halvendada kopsude seisundit. Columbia ülikooli uurimisrühm leidis seose kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse ja peekoni ning muude sääraste lihatoodete sagedase tarbimise vahel, vahendas BBC.
Krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, mis hõlmab kroonilist bronhiiti ja emfüseemi, tapab igal aastal ainuüksi Suurbritannias umbes 30 000 inimest.
Uurimistöö tulemused avaldati ajakirjas American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Kopsuhaiguste tekke peasüüdlaseks ei peeta siiski mitte liha ennast, vaid nitriteid, mis lisatakse lihatoodetele peamiselt säilivuse parandamiseks.
"Nitrititest tekivad reaktiivsed lämmastikuühendid, mis lõhkudes kopsurakke tekitavad struktuurseid muutusi, mis sarnanevad emfüseemi tekitatud kahjustustega," ütles uurimisrühma juht Rui Jiang.
Kogutud andmeid analüüsides selgus, et enam soolaliha tarbivad inimesed olid enamasti mehed, suitsetasid keskmisest rohkem, tarbisid vähem C-vitamiini, kala ning puu- ja juurvilju. "Sellele vaatamata ei saa suuremat kopsuhaiguste tekke riski vaid nende tegurite süüks ajada," märkis Jiang. "Ka eelmainitud tegurite mõju arvestamine ei muutnud meie järeldusi olulisel määral".
"See uuring näitab, et kopsuhaiguste tekkes ei saa süüdistada vaid suitsetamist," kommenteeris Peter Calverly Briti torokaalkirurgia ühingust. "Ehkki suitsetamine on ja esialgu ka jääb olulisimaks kopse kahjustavaks teguriks, on ilmne, et kahjulikke mõjureid on siiani arvatust rohkem."