Firma saab ülikoolist osta bakalaureusetöö

Olga Grigorjeva 16. november 2007, 00:00

Ettevõte võib pöörduda ülikooli poole ettepanekuga parandada tehnoloogiat või teha turuanalüüs. Kui ülikool otsustab, et üliõpilased tulevad selle ülesandega toime, siis võib ta kaasata ka õpilasi.

Ettevõtja jaoks on odavam tellida uuring ülikooli käest kui erafirmalt. Kuna üliõpilase tegevuse eest vastutab juhendaja, garanteerib ülikool töö kvaliteedi.

Uuringu lõpphind sõltub mitmest asjaolust: töö mahust ja keerukusest, töötundide ja kaasatud inimeste arvust. Juhendaja võib määrata tasu turuhindade alusel, st 400-800 krooni tund sõltuvalt tööst. Üliõpilased saavad 100-150 krooni tunnis.

Innovatsiooniprogrammi Spinno konsultant Olesja Bõkova teatab, et päris palju ettevõtteid tunneb selle teenuse vastu huvi. Nii tellis üks Tallinna haigla enda maine uuringu. Ka üliõpilased on tööde kirjutamisest huvitatud, sest nad tahavad teha rakenduslike töid.

Mõned Tallinna Ülikooli üliõpilased on ka varem "tellitud" uuringuid teinud, kuid nad olid sunnitud ise otsima ettevõtjaid või tegid töid firmadele, kus ise töötasid. Nüüd aga on ülikool vahendaja rollis.

BLRT PR-juht Anu Hallik-Jürgenson teatas, et kui nende ettevõttel läheb vaja turu-uuringuid, siis miks mitte tellida taolist teenust. Kvaliteedi pärast ta ei muretse, sest on kindel, et uuringuid tehakse õppejõudude ja professionaalide järelevalve all.

Ahtme Vagoni tegevdirektor Andrei Akulistõi nimetas ülikooli ja ettevõtete koostöö mõtet väga toredaks, kuid on üks "aga". "Kõigile oleks kasulik, kui ettevõtted annaksid ülikoolile tööde teemad. Pärast töö lõpetamist peab ettevõttel olema võimalus tutvuda töö lühikokkuvõttega ning osta see välja ainult siis, kui töö tundub firmale huvitav ja vajalik," rääkis Akulistõi. Siis võib olla kindel, et raha ei lenda vastu taevast. "Näiteks mulle kui ettevõtjale on vaja uuringut, kui suur on nõudlus väikevagunite järele kümne aasta pärast. Kuid ma olen kindel, et siin ei saa keegi mulle sellist uuringut vajalikul tasemel teha," lisas ta

Tellija soovil garanteerib ülikool konfidentsiaalsuse vaatamata sellele, et üliõpilaste diplomitööd peavad olema avalikkusele kättesaadavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing