Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Augud Karu kuldses mantlis

  Neljapäeval tuli Olympicult nukker börsiteade: kaua lootis firma kasumiprognoosi täita, ent pidi kolmanda kvartali tulemuste selgudes siiski reaalsusele alla vanduma. Käive -24%, ärikasum -38%. Prognoosid langesid nii järsult, et reedel kukkuski aktsia alla nii palju, kui Tallinna börsi reeglid üldse lubavad - 15 protsenti. Kasiino jume on sama kahvatu kui "Mantlipärijal".
  Kindlasti on Olympicust kena, et sellisest asjast avalikkust teavitati. Mitte kõik meie börsifirmad ei räägi prognoosidest samavõrd avasüli. Teistpidi võttes olid juba mais kuulutatud esimese poolaasta tulemused kehvapoolsed. Siis aga suruti hambad risti ja teatati, et kasumiprognoos jääb samaks. Küll me kuidagi hakkame saame! Nagu näha, ei saanud.
  Küsimus kerkib ka kolmanda kvartali kohta: septembri lõpust on möödunud poolteist kuud. Kas tõesti ei osatud siis arvatagi, et lootused on liiga suured? Või ei lubanud seda au ja uhkus? Või koostati seni kümnekonna vabandusega pressiteadet ja loodeti, et investorid selle õnge lähevad?
  Kui näiteks Meelis Milder seisab oma ettevõtte eest nii hea kui ka halva ilmaga ning on alati valmis Baltika olukorda kommenteerima, siis Olympicu juhid Armin Karu ja Andres Avila on sügistormi eel kodumaa tolmu jalgadelt pühkinud. Kas mehed aga Las Vegasest oma õnne leiavad, pole sugugi kindel. Kui kõigi võimaluste maa ei aita, tuleb noruspäi koju tagasi lontsida ja taas vana armsa firma rooli asuda. Hea, et ennast välismaal harimas käiakse, ent pärast niisugust teadet tasuks ka investoritega suhelda.
  Uuemal ajal on Eesti börsifirmadel saanud kombeks vägevaid laienemisplaane ehitada. Olympicu kõrvale sobivad kenasti nii Arco Vara kui ka Eesti Ekspress, kõik nad on lubanud Kesk- ja Ida-Euroopa pärliteks kasvada.
  Samas ei ole edu alati möödapääsmatu. Liiga kiire laienemine on viinud raskustesse Baltika ning Kaubamaja püsib praegu hea tervise juures vaid tänu jõuluvanale. Majanduskeskkond on meil üks, trendid samasugused. Küll aga on iga firma enda otsustada, kuidas ta neile reageerib.
  Küllap tõusevad telesarja reitingud mürinal, kui ahastavad aktsionärid neljapäevaõhtuti telekate ette kogunevad. Kas on veel lootust? Kas leitakse mantlipärija? Parafraseerides kasiinokuningat ennast: "Karu, sa ei veennud mind!"
  Tegelik seis siiski nii hull ei ole. Olympic on küllaltki tugeval põhjal ettevõte, mis on mitmes riigis üsna heal turupositsioonil. Tagasilööke tuleb ette kõigis äriprojektides, seepärast ei maksa kohe paanikasse sattuda ja aktsiaid prügikorvi visata. Tõenäoliselt tullakse august paari aasta jooksul välja.
  Küll aga on aktsionäridel rohkem põhjust langust rahulikult võtta, kui ettevõtte juhtkond toimuvast aegsasti teada annab.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Balti aktsiaturud võtsid pangaaktsiate mõjul kolmapäeval suuna allapoole
Balti aktsiaindeks kolmapäeval langes, kui viimaste päevade vedurid tulid hinnas allapoole. Langus oli põhjustatud Euroopa aktsiaturgude langusest ning sellest, et viimase kuu aja hinnaralli on investoreid pannud küsima, kas selline hinnatõus saab veel jätkuda, arvestades üldist majanduse olukorda?
Balti aktsiaindeks kolmapäeval langes, kui viimaste päevade vedurid tulid hinnas allapoole. Langus oli põhjustatud Euroopa aktsiaturgude langusest ning sellest, et viimase kuu aja hinnaralli on investoreid pannud küsima, kas selline hinnatõus saab veel jätkuda, arvestades üldist majanduse olukorda?
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.