Kadrin Karner • 19. november 2007 kell 22:00

Tallinn peab saama talentide linnaks

Paltsu sõnul kipuvad andekad inimesed lahkuma, kuna Eestil ei ole suurt visiooni, mis teeks meid väljapoole silmapaistvaks. Üheks visiooniks pakkus Palts välja, et Eesti võiks saada aastaks 2030 maailma diginabaks. Oma mõtte sai ta sellest, et üle maailma on tuntud nii põhjanaba kui ka lõunanaba ning seetõttu peaks ka Eesti omandama mingi naba-tiitli, mille kaudu tunnustust leida.

Veel tegi Paltsule muret Euroopa tööjõuturu avanemisega tekkinud tööjõu väljavool Eestist. "Bussijuhid ja meditsiiniõed tulevad majandusliku olukorra paranemisel Eestisse tagasi, aga meie probleem on need, kes lähevad välismaale õppima," rääkis Palts.

Konverentsil esinenud Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti sõnul peaks meie pealinnast saama suurlinn, suurte kõrghoonetega, tiheda asustusega ja vene keele asemel inglise keelt kõneleva tööjõuga.

"Pärast aprillisündmusi on Vene ettevõtjad hakanud oma kohvreid pakkima," ütles Vitsut ja lisas, et see tähendab olulisemat osa inglise keelele, sest vene keel tõrjuti aprillisündmustega tagaplaanile.

Tallinna muutmine suurlinnaks eeldab Vitsuti sõnul, et kesklinna majade akendest paistab ikkagi betoon, klaas ja asfalt, see omakorda tähendab, et linn peab olema tihe ja kõrge. "Linn peab välja nägema nagu linn, parem veel kui suurlinn, mitte nagu küla," märkis ta.

Vitsuti sõnul tuleks põllu peal elavatele inimestele pakkuda alternatiivi Tallinnas elamiseks, kui nad seda tahaksid ja saaksid teha. Viimast peab linnavolikogu esimees oluliseks, et vähendada inimeste ajakulu tööle ja koju sõitmisel ning teisalt selleks, et hoida kokku inimeste raha, mis neil kulub linnast väljas asuvasse koju sõitmiseks.

Konverentsil diskuteeriti ka linna liigse politiseerituse pärast ning jõuti üksmeelele, et kuigi erakonda kuuluvusest lõplikult ei pääseta, pole praegune olukord linna arengut soodustav.

"Ma ei saa aru, kuidas linnapea on mingi partei liige, veel vähem juht. Mujal ei ole nii," rääkis ettevõtja ja endine Tallinna linnapea Jüri Mõis Helsingi linna eeskujuks tuues Tallinna linnapeast. Tema sõnul trügivad omavalitsused oma ülesannete piiridest välja just liiga suure politiseerituse tõttu.

Riigikogu liige ja endine Tallinna linnapea Ivi Eenmaa on aga veendunud, et parteitu linnapea kedagi poliitilisest linnavolikogust ei päästa.

Hetkel kuum