23. november 2007 kell 17:28

Uued riided tapavad viirusi

Gripp ei tundu üldisel väga hirmsa haigusena, kuid siiski sureb sellesse igal aastal üle maailma 500 000 inimest. Seega on selle ja paljude teiste viiruste levimise takistamine tähtsal kohal haiglates, kus haigusekandjate tõttu on viiruse levikuks soodus pinnas.

Stephen Michielsen on Atlanta ülikooli tekstiiliteadlane, kes koos kolleegidega mõtles välja uue viisi gripi leviku tõkestamiseks, kirjutas New Scientist.

Värvained nagu porfüriin ja fluoestseiin eraldavad valgusega kokku puutudes hapniku radikaale. Radikaalid reageerivad väga kergelt teiste molekulidega, lõhkudes nii näiteks viirusi ja bakterirakke.

Michielseni ideeks on toota vastavate värvainetega segatud kangast, millest saaks teha ventilatsiooniseadmete filtreid või näomaske. Michielsen pakub võimalikeks kasutuskohtadeks ka haiglate ootetubade tapeeti, sõjaväevorme või lennukite interjööri.

Vaata patenditaotlust siit.

Hetkel kuum