Villy Paimets • 29. november 2007 kell 22:00

Nädal Villy Paimetsa pilgu läbi

Üleeile üllatasid pealinna võimuesindajad meid tuleva aasta hinnatõusudega: maa kallineb 2,5 korda, parkimine poole võrra, bussipilet viiendiku. Linnapea Edgar Savisaar ja volikogu esimees Toomas Vitsut hakkavad aga senisest 17% enam palka saama, 49 000 krooni kuus.

Samas jätkus peakesikul jultumust öelda, et palk tal väga suur ei olegi, võiks suuremgi olla. "Samas jääb see ikkagi kahetsusväärselt madalaks võrreldes enamiku teiste linnapeade omadega," ütles Savisaar. Tõsi, Tartu linnapea palk ulatub juba praegu 45 954 kroonini ja tõuseb peatselt 52 000 kroonini, Pärnu linnapea palk tõuseb 1. jaanuarist koguni 55 435 kroonini. Aga mida härra siis tahab? Et linnapea palk sõltuks näiteks linnaelanike arvust?

Samas pole ju ka altkäemaksude suurusjärk alamate arvuga päris täpselt korrelatsioonis - kui Valga maavanem küsis või sai paarkümmend tuhat krooni, siis Kiviõli linnapea puhul räägime juba sadadest tuhandetest kroonidest… Pealinnas tuleks ilmselt miljonitest rääkida?

Savisaar proovis oma palgatõusu osavalt pehmendada, rääkides, et alluvate palk kerkib isegi rohkem. Ta ütles oma blogis, et noorsoo- ja sporditöötajate palk kasvab keskmiselt 29%, haridustöötajatel 20% ja kultuuritöötajatel 15%, ametnikel vaid 17%. Keskmiselt. Protsendid on küll ilusad, kuid suur protsent madalast palgast on kokkuvõttes vaid käputäis kroone - kui Savisaare ja Vitsuti palk kerkib 7100 krooni võrra, siis lihtne spetsialist hakkab senisest 2000-3000, heal juhul 4000 krooni senisest enam teenima. Veel protsentidest: 2004. aasta lõpetasid linnapea ja volikogu esimees 29 500kroonise kuupalgaga… tõus seega 19 500 krooni ehk 66%. Kolme aastaga! Tehke järele!

Viimasel ajal mõtlen tihti, et tegelikult on tore, et ma sellest linnast plagama sain, mõelda vaid, vastasel korral peaksin järgmisel aastal iga kuu juba 1000 krooni maamaksu maksma… vedas, ah? Tehke järele! Eile hakkaski taas internetis levima üleskutse registreerida end Edgari linnriigist välja, et maksud asja ette läheks. Samas on asjal ka teine külg: kui end praegu mujale registreerida, siis on ka järgmistel valimistel üks mõne teise erakonna pooldaja vähem.

Tehtud?

Samas on linnast välja kolimisel omad miinused, näiteks mina sain linnast lahkudes sportlaseks, kuigi ma sporti vihkan. Aga täpselt selline, vastik sportlase tunne on mul absoluutselt igal jumala hommikul tööle ja absoluutselt igal jumala õhtupoolikul koju sõites, mil ülejäänud liiklejad tahavad miskipärast üksteisega - paraku, kaasa arvatud minuga - võistelda.

Miks peaks üks normaalse mõtlemisega inimene arvama, et tänav või maantee on suletud võistlustrass ning kõik ülejäänud liiklejad proovivad talle ära teha? Ei ole ju nii! Ma ei võistle, ma lähen tööle-poodi-koju! Ärge võistelge minuga! Härrased, sport sucks!

Lõppevasse nädalasse jääb peale lihtsameelsete valuutapalaviku üks viimase aja suurimaid fopaasid - Eesti Vabariigi aastapäevapidustuste alguspeole kutsutute seas olid tuntud interrindelased eesotsas Vladimir Lebedeviga, kuid Heinz "Ükskord me võidame niikuinii" Valk piduliste nimekirja ei mahtunud. Ei oskagi miskit lisada. Lihtsalt nõme ja näotu lugu.

Nõme nädal.

Hetkel kuum