East Capital: Ida-Euroopa aktsiaturg võib tänavu positiivselt üllatada

Annika Matson 03. jaanuar 2008, 15:59

Rootsi varahaldusfirma East Capital märgib
oma 2008. aasta Ida-Euroopa turgude prognoosis, et aasta võib positiivselt
üllatada.

Ettevõte on prognoosis välja toonud põhiliste punktidena järgmist:

* Maailmamajanduses valitseva ebakindluse taustal võib Ida-Euroopa turg alanud aastal investoreid positiivselt üllatada.

* 2008. aasta Ida-Euroopa tugevaim turg on Venemaa, mille tootlus võib osutuda isegi kõrgemaks kui 2007. aastal. Turu seisukohast on selle aasta olulisimateks sündmusteks presidendivalimised ja Kosovo olukorra lahend. Neist esimese mõju hinnatakse enamasti üle, viimase olulisust aga alahinnatakse.

* Ehkki Poola ja mõned sellega külgnevad Kesk-Euroopa riigid tõotavad head tootlikkust ka 2008. aastal, jäävad need turud siiski Ida-Euroopa kalleimateks. Seetõttu eelistavad paljud investorid neile hoopis Venemaad, mis on jätkuvalt küllaltki odav.

* Eestis ja Lätis tõuseb inflatsioon East Capitali hinnangul 10% ja 15%ni; inflatsiooni mõningast langust on oodata aasta teises pooles. Sellegipoolest prognoositakse, et Kesk-Euroopa ja Balti riigid kasvavad kaks korda ning SRÜ riigid kolm korda kiiremini kui eurotsooni maad.

* Türgi jääb ka 2008. aastal volatiilseimaks ja odavaimaks turuks Ida-Euroopas, aga ka võrreldes teiste suurte arenevate turgudega. Keerulisi aegu prognoositakse samuti suure kasvupotentsiaaliga Kasahstani turule.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. January 2008, 16:26
Otsi:

Ava täpsem otsing