6. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kuldsete käeraudadega uuele katsele

Peagi toimuval aktsionäride üldkoosolekul on üks päevakorrapunkt Tallink Grupi aktsionäride eelmise aasta 17. jaanuari üldkoosoleku otsuse tühistamine, millega määrati kindlaks üheaastase aktsiaoptsiooniprogrammi tingimused, mis aga börsiteate kohaselt ei realiseerunud.

Tallinki nõukogu esimees Toivo Ninnas ei olnud nõus optsiooniprogrammi luhtumise tagamaid kommenteerima, põhjendades seda börsireeglitest tuleneva vajadusega kohelda kõiki aktsionäre võrdselt. Tagamaad avaldatakse aktsionäride koosolekul.

Optsiooniprogrammi jõustumisest alates on aktsia hind teinud vähikäiku, mistõttu on toona fikseeritud optsioonihind praegusest aktsiahinnast kõrgem. Optsiooniprogrammi lõpptähtaeg oleks olnud selle aasta 17. aprill.

Järgmisel korralisel aktsionäride üldkoosolekul tuleb hääletusele uue aktsiaoptsiooniprogrammi korraldamine, mille raames teeb nõukogu ettepaneku anda 12 miljoni aktsiaoptsiooni väljastamise volitused. Eelmise programmiga väljastati 4 miljonit aktsiat.

"Optsiooniprogrammi korraldame seetõttu, et motiveerida juhtivtöötajaid," oli Tallinki finantsdirektori Janek Stalmeisteri vastus küsimusele, kas uus optsiooniprogramm korraldatakse sellepärast, et vana jooksis madala hinna ja juhtivtöötajate vähese huvi tõttu karile.

Aktsiaoptsiooniprogrammis osalevate juhtivtöötajate ringi ja neile müüdavate aktsiate arvu määrab Tallink Grupi nõukogu ja teeb neile kirjaliku ettepaneku.

Stalmeister ütles, et tavaliselt ettevõtted optsioone oma töötajatele ei müü, vaid annavad tasuta. "Antud juhul vastavalt ettepanekule optsioonid väljastatakse, mitte ei müüda," kinnitas ta. Samuti ütles Stalmeister, et nn liitumine ehk optsiooni omandamine aktsiate eest maksma veel ei kohusta. Aja möödudes otsustab isik, kas ta tahab aktsiaid saada, ning kui tahab, alles siis maksab.

Aktsiaoptsiooni kasutamise hinna määrab nõukogu olenevalt sellest, kas emiteeritakse uusi aktsiaid või ostetakse.

4. jaanuari seisuga on Tallink tagasi ostnud 1,875 miljonit oma aktsiat, mis moodustab kokku 0,278% aktsiakapitalist.

"Algselt oli volitus aktsiaid tagasi osta. Hiljem tekkis täpsem plaan seda volitust kasutada ning sellest tulenevalt tehti otsus aktsiaid tagasi osta," nentis Stalmeister.

Finantsdirektor rõhutas, et täpse protseduuri ja detailid otsustab siiski nõukogu. Kui aga optsiooniaktsiad emiteeritakse, siis määrab äriseadustik oma raamid ja piirangud, kuidas uusi aktsiaid välja lastakse ja nende eest tasutakse, lisas ta.

Hansabank Marketsi analüütik Danil märkis, kui Tallink kasutab optsiooniprogrammis juba kokkuostetud aktsiaid, siis ei tohi optsioonihind kujuneda madalamaks kui ostetud aktsiate kaalutud hind, mis määrab hinnapõhja. See aga ei pruugi veel kujuneda optsioonihinnaks, see on nii öelda miinimum.

Seadusest tulenevalt ei tohi Danili sõnul ettevõtted hoida oma aktsiaid (ehk tresooraktsiaid) üle ühe aasta. "Praegu kokkuostetud aktsiaid ettevõte kolm aastat kindlasti hoida ei saa, vaid peaks need tühistama. Võib-olla kasutavad nad selleks uut tagasiostuprogrammi," pakkus Danil. Hansabank Marketsi hinnasiht on praegu 1,5 eurot (23 krooni).

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt