Börsitöötajad teevad aktsiad rahaks

Virge Lahe 15. jaanuar 2008, 00:00

"Pakkumine kehtib OMXi töötajatest aktsionäridele samaväärselt kõigi teiste OMXi aktsionäridega ning pakkumise vastuvõtmise otsustab iga isik iseseisvalt. Pakkumine väärib kindlasti tõsist kaalumist," märkis Tallinna börsi juhatuse esimees Andrus Alber, kellel endal aga ühtegi emafirma aktsiat ei ole.

2005. ja 2006. a lõpus tegi OMX kõigile kontserni töötajaile (sealhulgas Eesti) kingituse - 10 OMXi aktsiat igaühele. 2007. aastal sarnast kinki ei tehtud. Kuna Alber liitus OMXiga enda sõnul 2007. a veebruaris, ei ole temal seepärast ka ühtegi OMXi aktsiat.

Tallinna börsi kommunikatsioonijuht Tex Vertmann omandas kahel aastal kokku 20 OMXi aktsiat. "OMXi juhtkonna sõnul on tegu hea pakkumisega, mis tasub vastu võtta. Kuidas erinevad inimesed käituvad ja mis otsuseid teevad, on nende enda sisetunde küsimus," kommenteeris Vertmann, jättes ütlemata, kas võtab ülevõtupakkumise vastu või mitte.

Dubai börs tegi OMXi aktsiatele ülevõtmispakkumise hinnaga 265 Rootsi krooni aktsia, pakkumine kestab 8. jaanuarist kuni 5. veebruarini 2008 kell 23.59 New Yorgi aja järgi (st kuni 6. veebruarini kell 06.59 Eesti aja järgi).

Alber selgitas lähemalt, et ülevõtmispakkumise prospektis on väljendatud NASDAQi kavatsust omandada Borse Dubailt pakkumise järel kõik OMXi aktsiad juhul, kui Borse Dubai osalus on ületanud 67% taseme. Selle tulemusena peaks tekkima ühisfirma NasdaqOMX Group, millest Borse Dubaile hakkab kuuluma 19,9% (kuid 5% hääleõigust). Tehinguga loodetakse lõpule jõuda märtsis 2008. "Kuna tehingute jada ning ka OMXi kontsern on rahvusvahelised, siis oleneb tehingute lõpuleviimise ajakava ka kohalike finantsjärelevalvete kooskõlastustest," uskus Alber.

"Usun, et NASDAQiga ühinemine loob head eeldused välisinvestorite kauplemisaktiivsuse jätkuvaks kasvuks. See parandab Eesti turu likviidsust ning ka Eesti investorite võimalusi igal ajahetkel soovitud koguses meie börsil kaubeldavaid aktsiaid osta-müüa," nägi Tallinna börsi juhatuse esimees liitumises positiivseid külgi.

Investorite jaoks tajutavate muudatuste ilmnemine ei saa Alberi hinnangul olema kiire, kuna lõimumine võtab oma aja. Esmajärjekorras võib omanikeringi muutus Tallinna börsi jaoks aga tähendada paremat rahvusvahelist nähtavust ja tuntumat kaubamärki. "Usun, et võimalus noteerida end maailma ühe suurema börsigrupi regionaalsel turul võiks olla Eesti ettevõtjate jaoks atraktiivne," tõdes Alber. "Oleme ka seni püüdnud oma reegleid ühildada võimalikult palju nii teiste Balti riikide kui ka Põhjamaadega, et emitentide ja investorite jaoks oleks põhimõtted võimalikult ühtsed, arusaadavad ning turg huvitav."

Lähitulevikku silma pidades nimetas Alber alternatiivturu sisulist käivitamist ehk kauplemise alustamist ettevõtetega. Kindlasti soovib börs jätkata investorharidusprogrammi Invest Mentor, mille raames sai 2007. a antud välja Eesti esimene investeerimisõpik ja taaselustatud investeerimismessi traditsioon.

"Püüame aidata kaasa ka raamistiku loomisele, et eraisikuid maksustataks väärtpaberiinvesteeringute puhul juriidiliste isikutega võrdselt. Jätkame ka valitsuse veenmist, et riigiettevõtete osalused börsil noteeritaks," tõi mees välja lähieesmärgid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing