Välisinvestorid ostsid rekordiliselt Ühendriikide ettevõtteid

Tõnis Oja 22. jaanuar 2008, 00:00

Selle aasta esimese kahe nädala jooksul nõustusid välisinvestorid ostma ettevõtete osalusi 22,6 miljardi dollari eest, kirjutas ajaleht New York Times.

Kui Ühendriikide majandus pöördub langusesse ning dollar nõrgeneb edasi, kiireneb USA ettevõtete ülevõtmine veelgi, ennustavad analüütikud.

Järjest suurem osa raha läheb USA ettevõtetesse nn riigikapitalifondidest eesotsas Hiina ja Lähis-Ida naftariikidega, kellest said hiigelkahjumite käes kannatanud USA suurpankade nagu Citigroupi, Merrill Lynchi ja Morgan Stanley sisulised päästjad.

Nõrk dollar on teinud USA ettevõtted odavateks ka teiste riikide erainvestoritele, eriti Euroopa ja Kanada ostjatele. Nii ongi 2007. aastal välisinvestorite tehtud ühinemiste ja ülevõtmiste eesotsas Kanada ettevõtted 56,5 miljardi dollariga, kellele järgneb Suurbritannia 45,8 miljardi ning Austraalia 30,1 miljardi dollariga.

Ettevõtetest tegi viimase aasta suurima ostu USAs Briti farmaatsiagigant AstraZeneca, kes nõustus ostma geenitehnoloogiakompanii Medimmune 14,7 miljardi dollari eest. Suuruselt teisel kohal olev investeering on Singapuri riigikapitalifond, kes nõustus ostma osaluse Citigroupis 12,5 miljardi dollari eest, ning kolmandal kohal asub Saudi Araabia fond Sabic, kes omandas General Electricu plastikatööstuse 11,6 miljardi dollari eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing