Silvia Kruusmaa • 31. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Kohalikud börsihaid ostulainel

Äripäev reastas Eesti börsifirmade suurimad omanikud kahte tabelisse. Ühte panime siseringi kuulujad ja teise teised investorid.

Investorite edetabelis esikohal olev Rain Lõhmus jääb teistele soovitusi jagades kidakeelseks. "Kes kavatseb juurde osta või ka müüa, ärgu rääkigu sellest kõva häälega," soovitas Lõhmus kaks nädalat tagasi, kui Tallinna börsi oli tabanud hinnasula ning tema peas hakkas keerlema mõte suurendada oma portfellis Tallinna Kaubamaja aktsiate hulka.

Lõhmuse ja teiste aktsionäride investeerimisotsuste kohta saab infot, kui jälgida aktsiaraamatuid, mis peaksid kuuluma iga investori kohustusliku lugemisvara hulka. Näiteks on Lõhmus viimase kahe nädala jooksul juurde soetanud 1,2 miljoni krooni eest Tallinna Kaubamaja aktsiaid.

"Silmad tuleb lahti hoida. Niisugust olukorda pole, kus kõigi aktsiate hinnad igal pool langevad. Ka kõige hullematel aegadel on kohti, kus raha teenitakse," räägib Lõhmus, kel Kaubamajale lisaks on veel ka Saku Õlletehase aktsiaid.

Lõhmus selgitab, et tema aktsiatevalik väljendab majanduses oodatavaid arenguid. "Usun, et Saku Õlletehas ja Kaubamaja on kõigis tingimustes hakkamasaavad ettevõtted," märgib Lõhmus. Tema sõnul tarbivad inimesed toitu ja alkoholi, olenemata sellest, kuidas majanduses läheb.

Ka Viljandi bussifirma Mulgi Reisid paar aastat tagasi Hansabussile maha müünud Arvo Nõges kasutas börsi haaranud matusemeeleolu oma väärtpaberiportfelli kasvatamiseks. Ta on viimasel kahel nädalal investeerinud Eesti firmade aktsiatesse ligi 8 miljonit krooni, ostes juurde Norma, Eesti Telekomi, Tallinna Kaubamaja ja Tallinna Vee aktsiaid. Enne neid oste oli Nõges investorite edetabelis 12. kohal.

Tosina-aastase kogemusega investori nina ei petnud. Kolmapäeval rabasid nii Norma kui ka Tallinna Vesi analüütikuid tugevate kvartalitulemustega.

Nõges peab alanud aastat investoritele võimaluste aastaks. "Kes ostab õigeid aktsiaid õigel ajal, see teeb hea investeeringu, mis võib paar-kolme aastaga mitmekordistuda," on ta veendunud.

Viimasel paaril nädalal enda sõnul väikese kogusega müüjate poolel olnud Ülemiste City arendaja Ülo Pärnits teeb investeerimisotsused riikide üldist majandusseisu hinnates. Eestile lisaks on ta oma investeerimisportfelli haaranud ka Ukraina ja Venemaa.

"Pikas perspektiivis on määrav majandus, lühemas perspektiivis psühholoogia. Oleme juttudega ise tekitanud selle paanika. Nõrganärvilisemad müüvad praegu. Aga enamik aktsionäre on julgemad ja nad hakkavad aktsiaid ostma sel aastal," prognoosib Pärnits.

Investorite edetabeli esimese viiekümne hulgast välja jäänud kuulutustelehe Soov asutaja Tiiu Järviste soovitab Tallinna börsile investeerimisega oodata veel vähemalt pool aastat. "Praegu on turul arusaamatu olukord. Makske kõik oma võlad ära ja kui on tõesti vaba raha, siis võiks kaaluda investeerimist," ütleb kolmeaastase börsikogemusega Järviste, kes ise on panustanud Eesti Ekspressi, Tallinna Kaubamaja ja Tallinna Vee aktsiaisse.

Rain Lõhmusele 1,8 miljoni krooniga alla vandunud Tartu ettevõtja Neinar Seli nimetab enda aktsiaportfelli tagavarataskuks. "See on minu tagavararaha majandusraputuste aegadeks ja konservatiivsem osa investeeringutest." Ta soetas aktsiad 2001. aastal ja suuri muutusi pole portfellis teinud. "Parim soovitus oleks järgida seda, mida minagi teen, ehk siis stand by," ütleb Seli.

Sarnaselt käitub 6,3 miljoni krooni suuruse aktsiaporfelli omanik Albert Sibrik. "Suhtun börsi leigelt, ma ei ole loe kramplikult artikleid börsiteemadel. Loodan, et igale mõõnale järgneb tõus. Minu elufilosoofia on mitte tõmmelda. Rabeleda terve elu, et minust rohkem maha jääks, seada ma ei taha," tutvustab vanahärra enda põhimõtteid.

Sibrikule vastu pidi käitub aga Arvo Nõges. Kui investor näeb esimesi signaale, et on teinud vale otsuse, siis tuleb kohe aktsiad müüa. Kõige olulisem põhimõte investeerimisel on - ära kaota raha, soovitab 1997. aasta börsikrahhis karastunud investor. "Tihti tehakse see viga, et armutakse oma aktsiatesse," märgib Nõges, kes kasutab investeerimisel ka portfellihalduri abi. Samas lisab Nõges, et otsuste langetamisel jääb alati peale tema tahe, sest ta usaldab ennast rohkem. "Olen nende aastatega näidanud paremat tootlikkust kui portfellihaldurid. Mina saan rohkem riske võtta," lausub Nõges.

Nõgese sõnul peavad investoril olema kindlad veendumused ja rolli mängib ka kõhutunne. "Turg on väga inimlik. Kui finantsalaseid teadmisi napib, saab seda korvata. Olen näinud eri turuetappide tõuse, krahhe ja mittepõhjendatud positiivseid ootusi, mis turgu liigutavad."

Endel Palla hinnangul võib langustrend kesta veel pool aastat. "Põhja ei taba keegi, aga praegu on väga kasulik aeg. Kes pole oma leivaraha aktsiatesse pannud, sel ei tasu ka praegu müüa, sest see oleks kahjumiga müük," ütleb Palla ja lisab, et andis kommentaari Telekomi aktsionärina, mitte Harju Elektri nõukogu liikmena.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas