Börsikommentaar: lätlased suhtuvad Eesti aktsiatesse positiivselt

12. veebruar 2008, 15:03

Läti Parex Bank on hakanud juba mõnda aega tagasi
analüüsima Balti aktsiad, sealhulgas ka paljude Eesti ettevõtete omi.

Paistab, et valdavalt lähtutakse tihti vastakaid järeldusi pakkuvast tehnilisest analüüsist, sekka ka veidi tagasivaatavaid majandustulemusi ja võrdlust sama sektori keskmise ja turu keskmisega. Hinnasihte ei ole aktsiatele määratud. Kokkuvõtvalt mõnede eranditega võib öelda, et soovitatakse osta Eesti aktsiaid. Värskeim analüüs pärineb läinud nädalast.

Eesti Ekspressi aktsiat soovitati osta, sest fundamentaalselt on aktsia tänu oma tugevale positsioonile Eesti meediaturul atraktiivse pikaajalise perspektiiviga. Analüütikud tunnistavad, et kuna aktsia on lühikest aega börsil olnud, võivad tehnilise analüüsi kasutamise võimalused piiratud olla. Et kõik Balti turud langesid, on ka see aktsia langenud.

Eesti Ehituse aktsia sai ostusoovituse. Eesti ehitusturul tugeva positsiooniga ettevõttel on stabiilne tulevikuperspektiiv. Kuigi aktsia hinna-kasumi suhe on veidi kõrgem kui Merko Ehitusel, on see kogu Euroopa keskmisest madalam. Et ettevõte on börsil vähe aega olnud, on tehnilise analüüsi võimaluste kasutamisega sama lugu mis Eesti Ekspressi aktsia puhul. Tugevaid toetustasemeid nähakse 3,70-4,15 eurol.

Eesti Telekom on väärt ostmist, kuna Euroopa tööstusharuga võrrelduna on ettevõtte hinnatus keskmisel tasemel. Aktsia on pikaajalises tõusutrendis, kuid Balti korrektsioon on jätnud jälje aktsiale.

Ostusoovitus on ka Harju Elektri aktsial. Pikaajaliselt on aktsia atraktiivne, hinna-kasumi ja hinna-raamatupidamisväärtuse suhtarvu näidud on Balti keskmisel tasemel.

Sama soovituse sai ka Merko Ehitus. Ettevõte on lepingutelt liider ja P/E on nii Euroopa tööstusharu keskmisest kui ka Balti keskmisest madalam. Aktsial on tugev psühholoogiline toetustase 10 eurot.

Ostmist väärib ka Norma. Pikaajaliselt on tegu atraktiivse ettevõttega, mis P/E suhtarvu poolest on Euroopa segmendist fundamentaalselt soodsamalt hinnatud. Tugev toetustase on aktsial 4,5 eurot.

Saku Õlletehase aktsia sai ostusoovituse. Tööstusharuga mujal Euroopas võrrelduna on Saku atraktiivne. Ettevõttel on stabiilne käibe ja kasumi kasv.

Ostusoovituse sai ka Tallinna Kaubamaja aktsia. Fundamentaalselt on ettevõte pikaajalises perspektiivis atraktiivselt hinnatud.

Monopoolse staatusega ettevõte Tallinna Vesi sai ostusoovituse. Ettevõte on fundamentaalselt atraktiivne. Tugev toetustase oli 12,5 euro juures.

Arco Vara aktsiat soovitatakse hoida. Transnatsionaalne ettevõte paistab Parexi analüütikutele pikaajaliselt väga atraktiivsena, kuna ettevõttel on väga tugev positsioon Eesti kinnisvaraturul ja ettevõte laieneb Kesk-ja Ida-Euroopas. Fundamentaalselt on ettevõte väga hea, kuid kuna kinnisvaraturu langus on tõenäoline, sai ettevõte "hoia"-soovituse.

Tallinki aktsia sai müügisoovituse. Silja liitmise järgne aastakasum oli vaid raamatupidamise abil saavutatud. Viimati avaldatud kvartalikasum kukkus 98 protsenti. Varem oli aktsial "hoia"-soovitus. Aktsia ei suutnud pidada vastu ühe euro toetustasemel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2008, 15:03
Otsi:

Ava täpsem otsing