19. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ripplagede kvaliteedimärgistus muutus kohustuslikuks

Eelmise aasta 1. novembrist tohib Euroopa Liidus müüa vaid kvaliteedimärgi CE-märgistusega ripplagede plaate ja karkasse. Nõue kehtib ka Eesti kohta.

Alates 1. juulist 2007. aastal lõppes laetoodetel mitut katsetamismeetodit võimaldav periood, kus riiklikud katsemeetodid muutusid kehtetuks ning kohustuslikuks muutus Euroopa katsemeetodite kasutamine CE-märgistuse saamisel.

Tavakasutaja jaoks tähendab see seda, et ta võib kindel olla, et tooted on tervisele ohutud ega sisalda kahjulikke aineid. Tellija jaoks tähendab, et ta saab garanteeritud kvaliteediga toote ja samuti tulekahju korral vastavad tooted kehtestatud nõuetele ning karkass peab vastu ettenähtud aja, et inimesed hoonest evakueerida ja tuletõrjujad saaksid oma tööd ohutult teha.

Suurte tootjate toodete hinda see ei mõjuta, sest neid teste on tehtud juba aastaid ning toodete arendamisel on neid nõudeid arvestatud. Küll puudutab see toodete hinda, mis on sertifitseerimata, sest need peaks läbima katsetused, et teada saada nende vastavust Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele.

Standardi EN 13964:2004 eesmärk on kasutada Euroopa majandusruumis ühtseid katsetusmeetodeid, mis tähendab, et uue toote puhul pole vaja teha enam eraldi teste iga riigi jaoks. Samuti aitab see selgemalt mõista toodete omadusi, millest olulisemad on tervisesõbralikkus ja tuleohutus.

Sellega seoses anti ka üleminekuperiood (neli kuud seaduse vastuvõtmisest), kus võis veel müüa ilma CE-märgistuseta tooteid.

Ripplagede tootestandardiga määratakse kindlaks, kuidas tuleb testida laeplaatide ja lae karkassi vastavust olulistele nõuetele: tuletundlikkus, asbesti sisaldus ning formaldehüüdide eraldumine. Lisaks testitakse veel vastupidavust, tõmbe- ja paindetugevust ohutuse tagamiseks, helineelduvust, helisummutust ning soojusjuhtivust. Vastavalt nendele tooteomadustele liigitatakse ka laetüübid.

Samuti kirjeldatakse standardis, kuidas peab tootja oma toodete puhul tagama tooteomaduste vajaliku stabiilsuse ning kinnitama vastavusdeklaratsiooniga, et ta ei ole pärast liigitamist ja sertifitseerimist teinud tootes mingeid muudatusi. See peab olema saadaval ka kohalikes keeltes ning tooteomaduste muutumisel tuleb teha uued testid muudetud omaduste kohta.

Autor: Kajar Valle

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt