Alkoholi mured ei upu

04. märts 2008, 14:20

Kas muresid on võimalik alkoholi uputada?
Jaapani teadlaste sõnul on asi vastupidi – joomine hoopis aitab halbadel
mälestustel ajus kauem vastu pidada.

Tokyo ülikooli teadlased leidsid, et etanool ei kustuta mälestusi, vaid hoopis lukustab need paigale, kirjutas AFP.

Farmakoloogiaprofessori Norio Matsuki juhitud uurimisrühm põhjustas laborirottidel hirmutunnet, tekitades neile kerge elektrišoki. Selle tulemusena tardusid rotid hirmust ja tõmbasid ennast kerra samal hetkel, kui neid katsepuuridesse pandi. Seejärel süstisid uurijad neile kohe kas etanooli või kontrolliks soolalahust.

Teadlased leidsid, et alkoholi saanud rotid olid kauem tardunud olekus. Lisaks kestis mälestus hirmutundest neil kauem kui soolalahust saanud kontroll-loomadel. Uurimus avaldati ajakirjas Neuropsychopharmacology.

"Kui need tulemused üle kanda inimestele, siis näeme, et mälestused, millest püütakse lahti saada, kestavad alkoholi tarbimise tagajärjel hoopis kauem. Alkohol ei aita unustada kurbi sündmusi, küll aga ununeb kiiresti alkoholist tekkiv lühiajaline hea tuju,” kirjutasid uurimuse autorid.

Matsuki sõnul pakub uurimus halbade mälestustega elavatele inimestele vajaliku õppetunni. „Et midagi ebameeldivat unustada, on kõige parem halb mälestus hea mälestusega üle kirjutada ning jätta alkohol üldse mängust välja,” soovitas Matsuki.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. July 2008, 19:20
Otsi:

Ava täpsem otsing