Kersti Saar • 6. märts 2008 kell 22:00

Julge investori võib leida põllult

Ameerika investeerimisguru Jim Rogers ennustas juba üheksa aastat tagasi põllumajanduse suurt potentsiaali ja tõsist tarbekaupade kallinemist.

"Uus raha on voolamas kaubabörsile, sest ebapiisavad varud tähendavad tõusvaid hindu ja kõrgemat tootlust investorile," rääkis Rogers teisipäeval Reutersile antud intervjuus.

Rogers, kelle enda portfell sisaldab nii nisuosakuid kui ka põllumaa omanike aktsiaid, arvab, et põllumajandus on üks paremaid kohti teha raha järgmise 10 aasta jooksul, juhul kui investor teab, mida ta teeb.

Kuigi analüütikud on prognoosinud, et tarbekaupade tekitatud hinnamull võib iga kell lõhkeda, kui lühiajalised investorid turult raha välja tõmbavad, usub Rogers raha liikumist fundamentaalselt tugevatesse toodetesse.

"Ainukesed fundamentaalsed positiivsed turud on tarbekaubaturud, kus on sügav puudus varudest. Kas küsimus on siis naftas, suhkrus või nisus, maailmas pole uut tootmismahtu või -võimet. Alati on turule tulemas uut raha ja härjaturul peituvad võimalused," rääkis Rogers.

Põllumajandussaaduste hind oleneb nii tootmisvõimest kui ka olukorrast globaalsel turul. Teraviljaturu arengut mõjutab oluliselt ka ilm.

Tartu Veski ostujuhi Leonid Dulubi sõnul peaks tänavuse saagi hind kujunema mulluse saagi praegusest hinnast madalamaks. "Saagist puudu pole, kuid vana saagi hind on kõrgel. Uue saagi hinda prognoositakse ligi 50 eurot tonni kohta madalamaks," selgitas Dulubi.

Dulubi sõnul on riskiks märtsi külmad ja aprilli põuad, millest oleneb uue saagi kvaliteet. "Kui ilm on soodne, on uus saak hea. Siis püsib ka teravilja hind samal tasemel või langeb. Kui aga tulevad talvekülmad või kuivus, on uue saagi hind sügisel kõrgemal," ütles Dulubi.

Kuna põllumajandus sõltub ilmast, pole põllumajandussaaduste fondidesse investeerimine Dulubi sõnul sugugi riskivaba.

LHV maakleriteenuste juhi Alo Vallikivi sõnul on põllumajandussaaduste indeksfondidesse üsna lihtne investeerida.

"Euroopas on kaubeldavad nii maisi, suhkru, nisu, kohvi kui ka näiteks seakülgede hinnaliikumist järgivad fondid," selgitas Vallikivi.

Investoril soovitaks Vallikivi vaadata rohkem hajutatud fondide poole, nagu on näiteks USAs kaubeldav Market Vectors Agribusiness (MOO) ning DB Agriculture Fund (DBA). Market Vectors Agribusiness investeerib põllumajandusega seotud ettevõtetesse, nagu Monsanto, Mosaic, Komatsu ja Potash. DB Agriculture, mille hind on aastaga kahekordistunud, investeerib sojaoa, nisu, maisi ja suhkru futuuridesse.

Sampo pakub põllumajandussaadustest huvitatule investeerimishoiust "Põllumees põline rikas II". Panga sõnul on investeerimishoius osutunud populaarseks.

Hetkel kuum