Riigikogulased: Hiina genotsiid Tiibetis tuleb lõpetada

16. märts 2008, 10:45

Riigikogu Tiibet toetusrühma liikmed
kutsusid Hiina võime viivitamatult lõpetama vägivalda Tiibeti rahva vastu.

Toetusrühma esimehe Aleksei Lotmani sõnul on Tiibetis puhkenud protestilaine Hiina Rahvavabariigi poolt läbiviidud pikaajalise rõhumispoliitika otsene tagajärg. „See on rahva spontaanne vastus alates 1949. aastastest läbi viidud rõhumispoliitikale, mille tagajärjel ähvardab tiibetlasi oht jääda vähemusrahvaks omal maal,” ütles Lotman.

Toetusrühma liikme Silver Meikar sõnul näitab Lhasa tänavatel voolav veri Hiina tõelist palet. „Lootus, et olümpiamängude korraldamise õigus aitab kaasa Hiina muutumisele demokraatlikumaks ja inimõigusi austavaks suurriigiks, on luhtunud,” ütles Meikar.

Tiibeti toetusrühmal on kavas esmaspäevasel koosolekul arutada avalikku pöördumist Hiina saatkonnale, kus mõistetakse hukka Hiina Rahvavabariigi vägivald Tiibeti rahva vastu ning nõutakse sisulise dialoogi alustamist tiibetlastega. 49 aastat paguluses veetnud Tiibeti usujuht XIV dalai-laama on Hiina RV-le korduvalt dialoogi pakkunud.

Tiibeti toetusrühma kuuluvad Riigikogu liikmed Aleksei Lotman, Ken-Marti Vaher, Andres Herkel, Mart Jüssi, Kalvi Kõva, Mart Laar, Valdur Lahtvee, Silver Meikar, Mart Nutt, Jaak Salumets, Toomas Trapido ja Lauri Vahtre

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2008, 19:38
Otsi:

Ava täpsem otsing