Putinka kõrvale tuleb Medvedevka

1706-aripaev 26. märts 2008, 07:41

Nelja aastaga Venemaa poeletid vallutanud
populaarse rahvaviina Putinka kõrvale on õige pea tekkimas konkureeriv viin,
mille kaubamärk on tuletatud Venemaa uue presidendi nimest.

Patendibüroo Käosaar Co kaubamärgispetsialisti Kärt Laigu sõnul oskasid Venemaa bränditeadlikud ettevõtjad osavalt ära kasutada aega, mis jäi presidendikandidaadi Dmitri Medvedevi väljakuulutamise ning ametlike presidendivalimiste vahele. "Venemaa patendiamet Rospatent ujutati üle kaubamärgitaotlustega, mis on inspireeritud tulevase presidendi nimest," räägib Laigu.

"Kaubamärke, nagu näiteks Medvedevka, Tsar Medved, Russkii Medved, Volodja i Medvedi, plaanivad ettevõtjad kasutada peamiselt alkoholi, karastusjookide ning maiustuste tähistamiseks."

Laigu sõnul said karunimeliste (medved on vene keeles karu - toim.) kaubamärkide taotlejad ilmselgelt innustust edust, mis on saatnud Putinka viina müüki Venemaal - kolme aastaga jõudis Putinka läbimüügilt teisele kohale Zelenaja Marka viina järel. Putinkat toodab Moskva tehas Kristall.

Kaubamärgi Putinka omanikfirma Vinemix esindaja väitel ei ole kaubamärgil mingit pistmist Venemaa peatse ekspresidendi Vladimir Putini nimega, vaid see olevat tuletatud hoopis venekeelsest sõnast putina, mis tähendab kalastushooaega. Samas ei usu Vinemixi esindaja ekspertide ennustust, et kaubamärgi Putinka tähelend on lõppemas, vaid on kindlad Putinka jätkuvas müügiedus tänu nostalgiale, mis tekib tarbijates Putini valitsemisaega meenutades.

Eesti alkoholiregistri andmeil on Putinka-nimelise viina maaletoomise õigus alates 2004. aastast hulgimüügifirmal OÜ-l Registon ja alates 2006. aastast ASil Monotal.

Registoni mänedžeri Dmitri Reznikovi sõnul loobusid nad Putinka ja muude alkohoolsete jookide kaubamärkide importimisest ligi aasta tagasi. "See on väga raske äri, sest palju raha tuleb ette ära maksta," põhjendab Reznikov.

Monotalist ei soovinud keegi kommenteerida, kuidas Putinka müük Eestis läheb. "Kui me seda ei müüks, siis järelikult ei tooks sisse ka," kõlas kaubandusosakonna esindaja napp vastus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. April 2008, 16:59
Otsi:

Ava täpsem otsing