Lepik: ilma laenudeta kukuks meie majandus kummuli

Hille Tressum 27. märts 2008, 20:16

Täna toimunud ehituskonverentsil "Kuidas
ehitada hästi?" rääkis Tark investori asutaja Kristjan Lepik, kuidas
globaalsed muutused Eesti majandust mõjutavad.

„Kui minna ajas nii umbes 30 aastat tagasi ja võtta näiteks Soome ettevõtja siis, kui palju mõjutas teda globaalne keskkond? Eriti mitte, ta ajas oma äri kindlate partneritega ning maailmas toimuv teda eriti ei huvitanud,“ sõnas Lepik.

Lepik rääkis konverentsil, et kinnisvara jahtumise põhjus ei ole Eestisisene, vaid globaalne. "See avaldub krediidiprobleemides nii Ameerikas kui ka mujal maailmas ning oma osa on selles ka kinnisvara jahtumisel Ameerikas. See kõik mõjutab meid,“ selgitas Lepik kinnisvaraturu jahtumise tegelike tagamaid.

Globaalne pilt on tulnud Ameerikast mis on maailma majanduse südameks. Suurimad finantsprobleemid, mis viimase 10- 15 aasta jooksul ilmnenud, on just sealt alguse saanud.

„Eesti majandust juhivad Baltikumis tegutsevad kommertspangad. Nemad on võtmefiguurid ning omavad kõige olulisemat jõudu meie üle. Baltikumi riski tõttu on ainuüksi Swedbanki aktsia viimase 9 kuuga teinud ligi 40% languse. Kui Eestile laenuandmine korraga ära lõpetatakse kukuks Eesti majandus aga hoobilt kummuli, olenemata sellest, mida teeb valitsus, kuna riik on laenusaamise skeemiga harjunud. Meie õnneks on meil Rootsi pankadega, kes meid laenudega varustavad, ühesugused huvid. Tähtis on see, et Eesti majandusel läheks hästi. Sest, kui meil läheks halvasti, hakkaksid ka meie laenud hapuks minema ja see tähendaks probleeme aktsiahinnale Stockholmis ja töökohtadele pangas," sõnas Lepik.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. May 2008, 14:34
Otsi:

Ava täpsem otsing