Lepik: välisinvestorid taanduvad Tallinna börsilt

01. veebruar 2008, 15:46

Investeerimisportaali tarkinvestor.ee
omanik Kristjan Lepik usub, et sel aastal suureneb kohalike investorite huvi
Tallinna börsi vastu, samas välisinvestorid tõenäoliselt müüvad oma
aktsiaid.

„Välisinvestorid müüvad välja ja kohalikud ostavad juurde. Aktsiad on palju kukkunud ja paljudel kohalikel võimalus osta,” prognoosis Lepik selle aasta arenguid Tallinna börsil.

Lepikus sõnul põhjustab kohalike investorite huvi suurenemist Eesti aktsiate vastu madalad aktsiahinnad, samas järgneva 12 kuu kehvad makromajanduslikud näitajad võivad välisinvestoreid hirmutada. Olulist mõju mängib siiski pigem välisfondide sundmüügid kui erainvestorite käitumine.

Analüütiku sõnul ei üllata teda, et 50 Eesti suurema aktsionäri lemmikuks on Telekomi aktsia. „Baltikumi telekomide aktsiad on odavad ja nende aktsia hindadel pole enam palju kukkuda. Mõnel teisel aktsial on veel kukkumisruumi,” ütles Lepik.

Aktsiaportfelli valikute kohta lisas Lepik, et need näitavad personaalseid otsuseid. Samas ühe investorite lemmikaktsia – Tallinna Kaubamaja – kohta ütles Lepik, et tema ei julgeks hetkel seda osta.

TOP 50 investorite aktsiaportfellide suurusjärku, mis varieerub 44 miljoni kuni 3 miljoni krooni vahel, peab Lepik väikseks, kuid mitte üllatavaks. „Enamik investoreid investeerivad märksa laiemalt kui vaid Tallinna börsile. Kellelgi neist investoritest pole seal üle poole varadest. Arvan, et aktsionäride portfellid on rohkem hajutatud kui näiteks 1997. aastal,” rääkis Lepik.

Äripäeva investorite TOP 50 ülekaalukas lemmikaktsia on Eesti Telekom, mis oli 29 investoril. Aktsionäridel on usku ka Tallinna Kaubamajasse (20 investori portfellis) ja Tallink Gruppi (19 investori portfellis).


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2008, 14:28
Otsi:

Ava täpsem otsing