Eestlaste pensioniraha finantseerib Soome kiirlaenuäri

Piret Reiljan 22. mai 2008, 17:34

36 miljonit krooni eestlaste II samba
pensionifondide raha on fondijuhid paigutanud Soomes tegutseva, kuid eestlaste
osalusega kiirlaenukontori Luottotalo Fenno OY võlakirjadesse, mis on
10-18protsendise intressiga riskantne investeering.

„Luottotalo Fenno omanikud on Eestist ja ilmselt nad mõtlesid, et on Eesti kapitaliturul tuntumad ning suudavad siin raha efektiivsemalt kaasata,“ kommenteerib SEB konservatiivse pensionifondi juht Endriko Võrklaev asjaolu, et Soomes tegutsev firma oma võlakirju Eestis emiteeris. SEB II samba pensionifondid ostsid Fenno võlakirju mullu 12,5 miljoni krooni eest. Fenno võlakirju leiab ka Hansapanga ja LHV pensionifondidest.

Luottotalo Fenno on Eestis LHV vahendusel emiteerinud kokku 160 miljoni krooni eest aktiivseid võlakirju.

Üks Luottotalo Fenno omanikest on riskikapitalifirma Gild Bankers, mille juhtivpartner on Rain Tamm. „Gildi fondid on investeerinud Fennosse ligikaudu 1 protsendi oma varadest. Ülejäänud aktsiakapitali omavad Fenno asutajad ja Eesti erainvestorid, täpsemalt ei saa me infot avaldada, kuna tegemist on Soome erafirmaga,“ sõnab Gildi partner Kimmo Irpola. Ta lisab, et Gild näeb Fennot jätkuvalt hea investeeringuna, millega ei ole seotud keskmisest kõrgemat riski.

Luottotalo Fenno teenis mullu maksueelset kasumit 10,2 miljonit krooni, aastaga kasvas maksueelne kasum 14 korda, kuna 2006. aastal teeniti vaid 700 000 krooni. Kiirlaenusid on Luottotalo Fenno eelmise aasta lõpu seisuga välja andnud üle 214 miljoni krooni ja firma teenis sellelt aastaga 52 miljonit krooni intressitulu, millest võib järeldada, et intressid ulatuvad laenutoodetel 25 protsendi kanti. Klientide arv oli eelmise aasta lõpus 23 000, aastaga suudeti klientide arv pea kahekordistada.

Luottotalo Fenno asutasid 2004. aastal eestlane Rene Kuuskmann ja soomlane Markus Pönkä.

Eesti Ekspress kirjutas eelmise aasta augustis, et Fenno meepotis on ka üks tõrvatilk, mille asjaosalised parema meelega unustaksid. Nimelt, ülieduka laenuäri üks asutajatest Markus Pönkä istub trellide taga ning kannab kohtu poolt määratud 12 aasta pikkust vanglakaristust. “Maakri tükeldaja” nime saanud Pönkä tappis detsembris 2005 Maakri tornmajas oma äripartneri, lõikas tema laiba tükkideks ning pakkis kilekottidesse. Varem oli mees olnud Soome politsei huviorbiidis ulatuslike kelmuste tõttu.

Homne Äripäeva luubilugu räägib veel tervest hulgast – 400 miljoni krooni eest – kohustuslikesse pensionifondidesse ostetud kohalike kinnisvaraarendajate ja kiirlaenuandjate rämpsvõlakirjadest, mis sarnaselt TR Majade võlakirjadele raskel ajal hapuks minna ähvardavad.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2008, 20:40
Otsi:

Ava täpsem otsing