Merkel: Venemaa peab väed Gruusiast välja viima

26. august 2008, 14:02

Täna Tallinnas visiidil viibiv Saksamaa
liidukantsler kordas nõudmist, et Venemaa peab oma väed Gruusiast välja viima.

„Kuuest punktist koosnev rahutagamisplaan tuleb kiiremas korras täielikult ellu viia,“ ütles Merkel pärast kohtumist peaminister Andrus Ansipiga, lisades, et kahjuks pole Venemaa seda veel täielikult teinud. „Eeldame, et Venemaa seda teeb ning viib väed välja ka strateegiliselt olulistest punktidest nagu Poti sadamast,“ ütles Merkel.

Merkel lisas, et jagab Eestiga seisukohta, et piirkonda peavad tulema rahvusvahelised vaatlejad, et puhvertsoon oleks võimalik kaotada.

Merkel taunis Venemaa Riigiduuma eilset otsust toetada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuspüüdeid Gruusiast lahkulöömiseks. „Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamine on midagi niisugust, mida ei saa õigustada rahvusvahelise õigusega. Territoriaalne terviklikkus on üks põhimõtteid, millel rahvusvaheline kooseksisteerimine ja koostöö rajaneb,“ ütles Merkel.

Merkel ütles, et ei jaga Venemaa seisukohta, et Nõukogude Liidu lagunemine oli 20. sajandi suurim geopoliitiline õnnetus.

„Ma ei arva nii,“ rõhutas Merkel ja lisas, et riikidel peab olema õigus elada vabalt. „See kehtib nii Balti riikide kui Gruusia ja Ukraina puhul,“ ütles Merkel. „Pean territoriaalse terviklikkuse põhimõtet väga oluliseks,“ ütles Merkel.

„Oluline on, et iseseisvad riigid langetavad iseseisvaid otsuseid. Ja sellega peab Venemaa arvestama ka tulevikus,“ ütles Merkel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2008, 14:02
Otsi:

Ava täpsem otsing