Vene luuresatelliidi rusud seadsid kosmosejaama ohtu

04. september 2008, 10:49

Eelmisel kolmapäeval pidi rahvusvaheline
kosmosejaam esimest korda viie aasta jooksul muutma oma orbiiti, vältimaks
kokkupõrget töö lõpetanud Vene luuresatelliidi rusudega.

Kui orbiiti poleks muudetud, ähvardanuks kaks tundi hiljem jaama ja rususid Brasiilia kohal kokkupõrkeoht tõenäosusega 1:72. Jaama ja satelliidirusude kaugus oleks olnud vähem kui üks miil (1,627 km). Aktsepteeritavaks peetakse, kui kokkupõrkerisk jääb piiresse 1:10 000, kirjutas The Guardian.

Viimati pidi jaam kosmoseprügi eest kõrvalepõike tegema 30. mail 2003.

2006. aastal kosmosesse saadetud Vene luuresatelliit Kosmos-2421 oli kasutuses Vene mereväes. Tänavu 14. märtsil lõpetas satelliit mingil põhjusel töö, juuni seisuga oli satelliit olnud osaline juba kolmes kokkupõrkes. Hetkel tiirleb Maa orbiidil 390-415 kilomeetri kõrgusel umbes 500 selle satelliidi tükki.

Kosmosejaam tiirleb tavaliselt orbiidil, mis on Maast 354 kilomeetri kaugusel.

Orbiidimuutuse aitas teha Euroopa kosmoseagentuuri kanderakett Jules Verne, mis on hetkel kosmosejaamaga ühenduses. Raketti on laetud prügi, mis on jaamas tekkinud ning homme eraldub rakett jaamast, et siseneda Maa atmosfääri ja siis ära põleda.

Loe ka: Gruusia sõda seab ohtu kosmosejaama tuleviku


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing