Edu toob pidev arendustöö, mitte palkade kärpimine

Heikki Mäki 11. september 2008, 00:00

Eestis räägitakse viimasel ajal palju konkurentsivõime suurendamisest palkade kärpimisega. Mõnes sektoris on palgatõus tõepoolest olnud liiga kiire, kuid konkurentsivõime puudumise peapõhjused on mujal. Konkurentsivõime johtub omamiskuludest ja seda võib kirjeldada kolme muutujaga võrrandina: kulubaas, kvaliteet ja tootlikkus.

Praegune avalik arutelu on keskendunud kulubaasi ühele osale - palkadele. Olen nõus, et kulubaasi kärpimine parandab omamiskulude tulemuslikkust, aga selle mõju on vaid lühiajaline ega ravi konkurentsivõimetu äri peapõhjuseid: kvaliteeti ega tootlikkust. Ses osas on Eesti majandus maailmamajandusest kaugel maas. Ettevõtte palgakulu põhjal on Eesti Euroopa Liidus konkurentsivõimeline. Selle alus on olnud maksude järjekindel alandamine. Tähtis on jätkata samas vaimus, sest maksulanguse peatamine annaks märku parenduspüüde seiskumisest.

Kui ettevõte püüab konkurentsiprobleeme parandada palku kärpides, unustades samal ajal tootlikkuse ja kvaliteedi, seisab ta peatselt silmitsi sama probleemiga. Palgakärbe võib paista lihtsaim lahendus, ent ei aita parandada ettevõtte konkurentsivõimet.

Mulle valmistab muret ka arutelu üldine vaimsus: olukord, kus palgad on liiga palju tõusnud, tuleb lõpetada. Aga kes tõstis palku? Meie - ettevõtte juhtkond. Kui palgatõus halvab ettevõtte konkurentsivõime, tuleb juhtkonnal vaadata peeglisse ja küsida, miks ei suurendatud tootlikkust ega pööratud tähelepanu kvaliteedile.

Teisiti öeldes: olen nõus, et teatud ametipostidel on palgatõusu külmutamine õigustatud, ent võitlus andekate inimeste värbamise pärast kestab ja investeerima peab just sellesse. Ainus võimalus üldist olukorda parandada on suunata rohkem vahendeid tootlikkuse suurendamisse ja ületada konkurentide seatud kvaliteediootusi. Tähtis on ka tunda oma ärikeskkonda: konkurente, klientide soove, enda ja konkurentide tugevaid ja nõrku külgi. Ajad, mil ettevõtte juhtkond võis lubada enda konkurentsieelise tähelepanuta jätmist, on möödas.

Meeles tuleb pidada üht lihtsalt reeglit: kui me pidevalt ei arene, siis teevad seda meie konkurendid. Peame hoolitsema vaid selle eest, et meie areng oleks nii Eesti kui ka maailma tasemel konkurentide omast kiirem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing