Josing: suurimaks probleemiks tööstuses on vähene nõudlus

03. oktoober 2008, 14:45

Eesti Konjunktuuriinstituudi juhi Marje
Josingu sõnul on tööstuses mahud langenud, peamise põhjusena toob ta välja
nõudluse vähenemise.

“See, millest oleme viimased kaks aastat rääkinud, et meil on kvalifitseeritud tööjõu puudus, see on nüüd kadunud. Kuid 57% firmajuhtidest nimetab suurimaks probleemiks vähest nõudlust. Finantsprobleemid pole esialgu nii häiriv probleem. Tööjõud on olemas, kuid nõudlust pole ja see takistab tootmist,” märkis Josing. Tootmisvõimsuse rakendamise osas on Eesti Euroopa Liidus mahajäänud, see on meil protsentuaalselt 69%, kui EL-s on 83%.

Tööstusettevõtete hulgas on Josingu sõnul toimunud selekteerumine. Need, kellel on Euroopas head kontaktid, mis pole seotud kinnisvara, sisustuse või tarbijate nõudlusest seotud turuga, neil läheb hästi. Nemad leiavad Josingu sõnul töötajaid ja palgasurve pole ka nii suur. “Kuid on teatud hulk ettevõtteid, kel on probleeme ja kes peavad kaduma,” märkis Josing.

Instituudi juhi sõnul tehti kinnisvarabuumist tingituna investeeringuid, mis polnud väga mõistlikud ja neil ettevõtetel on nüüd raske turgu leida.
“Eksporttellimustega on probleeme 45% ettevõtetest, see viitab maailmaturu üldisele jahtumisele. Kuid peab tunnustama neid ettevõtteid, kes saavad eksportimisega hakkama. Olemasolevad tellimused tagavad tootmise tööstuses praegu neljaks kuuks, kui pikaajaline keskmine on olnud viis kuud,” märkis Josing.

Septembris oli tema sõnul 8%-l (juunis 9%) ettevõtetest tellimuste maht üle tavapärase taseme ja 47%-l (juunis 56%) tavapärasel tasemel, 45%-l aga alla selle (juunis oli 35%).

Ettevõtete juhid ja ka tarbijad on Josingu sõnul võimelised adekvaatselt tegema prognoose ja hinnanguid ja see on valitsusele hea, sest siis nad ei pea ainult nö tahavaatepeeglisse vaatama. “Majanduslangus jätkub. Kuid see pole ainult meie eriline õnnetus ja saamatus. Eesti on Balti riikides olnud eelkäija, kuid ka meie sõbrad Balti riigid jälgivad meie langustrende. Leedu on olnud veidi stabiilsem, kuid ma ei usu, et ka nemad pääsevad puhta nahaga,” lausus Josing täna pressikonverentsil.

Konjuktuuri parameetrite põhjal ei saa tema sõnul öelda, et nö jalad on nüüd põhjas ja edasi läheb ainult paremuse poole. “Võimalik, et läheb järgmised kolm kuud, võibolla ka aasta allapoole, kuid hea on ju teada, et talv tuleb ja võibolla peaks kasuka ostma,” lausus Josing.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. October 2008, 16:29
Otsi:

Ava täpsem otsing