Hiidplaneetide varjus võivad peituda uued asumaad

03. november 2008, 19:10

Maa-sarnaseid kiviseid planeete pole teiste
tähtede ümbert veel leitud, kuid teadlased usuvad, et suuremad ja kergematest
elementidest koosnevad Jupiteri-laadsed planeedid pakuvad nende moodustumiseks
häid võimalusi, kirjutas New Scientist.

Jupiter on piisavalt suur, et tekitada enda ümber lokaalne gravitatsiooniväli, kuhu koondub piisavalt materjali, millest saaks moodustuda uusi planeete. Näiteks on nii moodustunud Saturn, kinnitab Uppsala astronoomiaobservatooriumi teadlane Wladimir Lyra.

Väljaspool Päikesesüsteemi on avastatud gaasplaneete, mis asuvad eluks sobivas piirkonnas. On täiesti võimalik, et nende planeetide gravitatsiooniväli on võimaldanud läheduses moodustuda ka väiksematel kivistel planeetidel.

„See on huvitav võimalus,“ ütles Sara Seager Massachusettsi tehnoloogiainstituudist. Tema sõnul oleks selliseid planeete võimalik avastada väikeste gravitatsiooniliste kõrvalekallete järgi, mida nad põhjustavad suurema planeedi orbiidile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 19:10
Otsi:

Ava täpsem otsing