Swedbanki eluasemelaen kalleim

03. november 2008, 17:31

Kui Swedbanki eluasemelaenu marginaal oli
paar kuud tagasi pisut üle 1%, siis täna on hinnatase juba 3,6%, laenuintress on
seega roninud 8% ligi. Marginaale on tõstnud ka SEB ja Sampo.

Raha hinna kallinemise tõttu on Swedbank tõstnud eluasemelaenu marginaale. Kui septembrikuus oli kodulaenu marginaal pisut üle 1%, siis täna on hinnatase juba üle 3% (alates 3,6%-st), kuid konkreetne marginaal sõltub siiski kliendist, tema varasemast makseajaloost ja laenu teenindamise võimest. Laenu marginaal algab 2%-st, seega võivad osad kliendid saada ka alla standardpakkumise ehk 3,6%.

SEB eluasemelaenu riskimarginaal on tänasest alates 1,85%, septembris oli see number natuke üle 1%. Veel aasta tagasi oli see 0,6%, järsem tõus on tulnud just 2-3 kuuga.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles, et raske on öelda nö keskmist marginaali, sest seda on keerulisem arvutada ning lisaks on hinnad projektipõhised ehk sõltuvad laenajast. „Kui inimese maksevõime on paigas, ei ole seal olulist muutust,” selgitas Vohu, millisel juhul saab inimene laenu marginaaliga 1,85%. Riskimarginaal 1,85% on nö letihind, millest alates on võimalik tavainimesel laenu saada. Panga töötajatele pakutakse sellest ka soodsamat marginaali. Võttes arvesse keskmist laenuintressi, on laenukalliduse poolest SEB eluasemelaen tagasi aastas 2003.

Tänasest algavad Sampo Panga eluasemelaenu riskimarginaalid tasemest 6 kuu Euribor + riskimarginaal alates 1,2%. Omafinantseering on lisatagatise olemasolul 0. Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur ütles, et lõplik eluasemelaenu riskimarginaal sõltub kliendi eelnevast maksekäitumisest, tagatise väärtusest ja leibkonna sissetulekust.

Nordea panga laenutoodete müügijuht Marit Mardi sõnul läheneb Nordea igale kliendile individuaalselt ja laenumarginaali otsus tehakse igast kliendist lähtuvalt. „Kuna turusituatsioon on muutunud karmimaks - tagatiste hinnad on langenud, kõrgemad baasintressid - , siis on võrreldes näiteks aastataguse ajaga ka marginaalid mõnevõrra kõrgemad,” rääkis Mardi.

Arvestades, et reedel oli Euribor 4,8%, saab eluasemelaenu Swedbankist alates 8,4%-st (standardpakkumise järgi), SEB-st 6,65%-st ja Sampost 6%-st.

Ka omafinantseering tõusnud

Tõusnud on ka omafinantseering Swedbankil ja Sampol. Omafinantseeringu nõue on Swedbankil 30%, kuid lisatagatise korral ei pruugi pank lisatagatist küsida. "Jälgime, et väljaantavad laenud oleks korralikult tagatud ka lühiajaliste hinnakõikumiste vastu kinnisvaraturul. Seetõttu näeme üldjuhul hea omafinantseeringu tasemena 30%, mis varemalt oli 10%. Kui kliendil seda ei ole, sobivad ka lisatagatised. Lisatagatise puhul pank üldjuhul omafinantseeringut ei küsi," selgitas Swedbanki elusemelaenude osakonna juht Aet Altroff.

Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuure sõnul on tänasest kuni 2 aasta vanuse korteri või elamu puhul alates 30% tagatise turuväärtusest. Vanema korteri või elamu puhul alates 34% tagatise turuväärtusest. Lisatagatise korral on võimalik omafinantseering alates 0%. KredExi garantii korral alates 10% tagatise turuväärtusest.

Ka ettevõttel laenuraha kallim

Riskimarginaal on tõusnud ka ettevõtete puhul. „Marginaal on läinud veelgi spetsiifilisemaks ehk äriplaani kajastavamaks. Seal riskimarginaali protsenti anda ei saa, sest ka ühe sektori sees võivad marginaalid erineda,” rääkis SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Swedbanki ettevõtete panganduse juhilt Artjom Sokolov märkis samuti, et ettevõtete riskimarginaalid mõnevõrra tõusnud, kuna raha sisselaenamise hind on muutunud võrdväärselt kallimaks kõikidele pankadele Euroopas.

„Alla aastasel finantseerimisel on marginaal tõusnud vähem ning pikaajaliselt finantseerimisel rohkem. Suurematel ettevõtetel on keskpika finantseerimise hind tõusnud suvest umbes 1-1,5% võrra, millele lisandub aastatagusega võrreldes tõusnud Euribor. Täpsem marginaal sõltub väga mitmest tegurist - alates kliendi suurusest, tööstusharust ja krediidiajaloost kuni selleni välja, kas tegu on riikliku või eraettevõttega,” rääkis Sokolov.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. November 2008, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing