Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EL silub Skype'ile Euroopa turul teed

  Intervjuu Euroopa Komisjoni IT- ja telekommunikatsioonivoliniku Viviane Redinguga.
  Mis teemad olid Eestis jutuks?
  Rääkisime, kuidas aidata Skype'i-laadsetel teenustel areneda, et neile kaikaid kodarasse ei loobitaks. Usume, et see on oluline tulevikuala ning tahame, et VoIP (kõne interneti kaudu - toim) teenuse kasutamine mobiilis oleks edaspidi välismaal olles n-ö normaalne olukord. Selleks peavad operaatorid süsteemilt tõkked maha võtma. Loodan siin Eesti toetusele, kui küsimus novembri lõpus ELi ministrite nõukogus arutusele tuleb.
  Arutasime ka ELi telekommunikatsioonituru reformi, mängureeglite ühtlustamist, millest on võita eriti väikeriikidel ja nende firmadel. Eesti siin murelaps ei ole. Muu hulgas saaks edaspidi oma numbriga teise operaatori juurde kolida ühe päevaga.
  Rääkisime ka küberkaitsest ja ELis vajalikest sammudest, et rünnaku puhul koostööks valmis olla.
  Millised on õppetunnid kõne rändlustasu alandamisest, nüüd plaanite sama tekstisõnumite ja mobiilse interneti puhul?
  Kui pakkusin välja rändlustasude lae, lootsime, et hinnad jäävad kõikuma ülempiiri all ja tekib konkurents. Hinnad koondusid aga ülempiiri ümber ja turg ei hakanud tööle. Sel põhjusel otsustasin teha ettepaneku pikendada regulatsiooni veel kolm aastat ning ülempiiri järk-järgult alandada. Aastaks 2013 peaks kõnede rändlustasu alanema keskmiselt 34 eurosendile.
  Ka tekstisõnumite puhul on tegemist küpse turuga, kus hinnad võinuks juba ise alaneda, kuid pole seda teinud. Nüüd on komisjon teinud ettepaneku langetada SMSi rändlustasu 11 eurosendile.
  Andmesidega on teine lugu - see on arenev turg, kus operaatorid alles katsetavad ärimudeleid. Samas näeme, et suured operaatorid pitsitavad väiksemaid, nõudes oma infrastruktuuri kasutamise eest kõrget tasu. Nii tahame hinnalae kehtestada hulgitasemel. Tarbijate jaoks aga nõuame paremat teavitamist, kui palju välismaal olles piltide saatmine või internetist muusika ja artiklite allalaadimine maksab. Et ei juhtuks nagu ühe sakslasega, kes Austrias suusapuhkusel omale kahe nädalaga 5000eurose arve tekitas.
  Rändlustasude teise etapi poliitilist kokkulepet loodan novembri lõpuks.
  Kuidas see kõik firmasid mõjutab?
  Alati on oht, et kui me toome rändlustasude hinnad alla normaalsele tasemele, võib see koduturul hinnad üles või operaatorid pankrotti ajada. Helikõnede rändlustasude laed on kehtinud läinud aasta suvest ja mis me nägime: koduturul alanesid hinnad keskmiselt 11%, rändlusteenuse kasutamine kasvas 34%. Keegi ei läinud pankrotti.
  Milline on komisjoni seisukoht sekundi- ja minutipõhise hinnaarvestuse suhtes?
  Olime ebameeldivalt üllatunud, kui rändlusteenuste esimese paketi tulemusi analüüsides avastasime, et minutipõhine hinnaarvestus oli muutunud reegliks, keegi ei oodanud, et see nii läheb. Tarbijana eeldad ikka, et maksad selle aja eest, mis kõneled. Nii on komisjon ka siin otsustanud sekkuda, et sekundipõhine hinnaarvestus saaks reegliks.
  Mida arvate m-valimistest?
  See on hea idee, Eesti võib siin olla teistele eeskuju näitav pilootriik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.