Piret Reiljan • 18. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

ERGO seljatas konkurendid

Turuosadeski pidid hiiud killu oma positsioonist pisitegijatele loovutama, sest enda osakaalu suutsid tänavuse liitumisperioodiga kasvatada vaid ERGO, LHV ja Nordea pensionifondid.

Et pankade ja nende väiksemate konkurentide vahel on üksjagu hõõrumist, selgub nii mõnestki järgnevast Äripäevale antud kommentaarist.

ERGOs end kindlustanud klient on teinud teadliku valiku, mistõttu ülejooksjaid on meil vähem, sõnas ERGO Varahalduse juht Marek Zacek. Tema sõnul on firmas valitud investeerimisstrateegiad, mis väldivad liigseid riske. "Olulist rolli mängis kindlasti ka see, et ERGO-l on ajalooliselt olnud vähe pistmist rämpsvõlakirjadega," kinnitas Zacek.

"ERGO pole kunagi tahtnud siduda pensionipakkumist teiste oma toodetega ega määrinud klientidele muud moodi mett moka peale," toonitas Zacek.

Pensionipakkumiste sidumist laenude ja muude toodetega heitis pankadele juba mullu ette LHV meeskond. LHV Varahalduse juht Mihkel Oja jäi eile pensionifondide müügitulemustest rääkides tõsiseks. "Alati võiks paremini minna, aga oleme enda turuosa hoidmisega siiski rahul," ütles ta. Kuni pangad avaldavad müügisurvet muude toodete, näiteks laenutingimustega, jääb nende võim turul väga suureks, oli Oja kriitiline.

Tema sõnul üritab LHV koos ERGOga pankadele vastu panna, lootes seejuures, et inimesed hakkavad senisest rohkem tootluse järgi valikuid tegema.

SEBst saabus pressiesindaja vahendusel napp kommentaar: "SEB ei teinud sellel aastal suurt reklaamikampaaniat kogumispensioni toodete tutvustamiseks. Sellest hoolimata oli müük aktiivne ja jäime tulemusega rahule."

Kidakeelne oli ka turuliider Swedbank. "Turuosa väike langus oli ootuspärane, kuna turule sisenes uus tegija. Mis puudutab konkurente, siis nende äristrateegiat me hea tava kohaselt ei kommenteeri," teatati Swedbankist.

Zacek ütles, et nende fondid pakuvad madalaimat kulutaset turul, mis on pikaaegse investori jaoks tähtis. "Oma osa oli ka selles, et loobusime märkimistasudest, mis tegi ületuleku soodsaks," lisas ta.

Vahetult enne pensioniklientide ülemeelitamiste rallit tänavu septembri keskel teatas

ERGO Varahalduse AS oma otsusest loobuda uuel aastal kohustuslike pensionifondide väljalasketasudest.

Päev pärast ERGO avaldust teatas Nordea, et väljalasketasudest loobumise viivad esimesena ellu hoopis Nordea fondid, mis tulid tänavu septembris esimest korda turule ja seda ilma väljalasketasudeta. "Nordea puhul kehtib väljalasketasu 0% juba praegu. Kõigil teistel kaob see alates 1. jaanuarist," märkis Nordea Pensions Estonia juhatuse liige Kadi Toompere.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt