Luik: raske aeg vajab adekvaatseid inimesi

22. november 2008, 14:20

Ettevõtja Hans H Luige sõnul võivad Andrus
Ansipi segadust tekitavad väljaütlemised näidata, kuidas Ansip reageerib
populaarsuse kaotamisele, mis omakorda näitab, et Reformierakonnal on probleeme
oma juhiga.

„Peaminister ütleb tihti asju, mida ta bürool tuleb selgitada nagu Delfi oraakli sõnu, kellel mürgised aurud ajasid pea sassi ja ta ajas natuke segast juttu,” märkis Priit Hõbemägi Kuku raadio saates Keskpäevatund. „Kas see võis olla nali?” küsis Ekspressi peatoimetaja Hõbemägi.

Ettevõtja Hans H Luik imestas, kuidas liigub nii erinevaid tõlgendusi Ansipi sõnavõtust valitsuse pressikonverentsil.
Luik meenutas jutuajamist tuttava poliitikuga, kes on näinud lähedalt ka eelmise peaministri tegutsemist. Too poliitik märkis, et kui peaministri populaarsus hakkab langema, siis sõltub palju inimese närvikavast ja kogemusest ja kui tõsiselt ta võtab ennast. „Praegu tuleb Ansipit vaadata. Reformaritel on kaadriprobleem on esimese mehega,” lisas Luik.

Ettevõtja Rein Kilk peab seda Ansipi tööõnnetuseks, arutledes, et peaministril võis mõttelõng katkeda, kuid jutt läks edasi.

„Raske aeg vajab adekvaatseid inimesi,” nentis Luik.

Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil riigikogulaste palgakülmutamise otsust kommenteerides, et nii mõnigi 63 800 krooni kuus teeniv riigikogulane võib palkade külmutamise järel hätta sattuda.

"On ütlematagi selge, et palkade vähendamine näiteks nullini võiks tähendada sisuliselt ka riigipööret. Ehk siis see on kõik üks suur hindamise küsimus, mis ulatuses võiks parlamendi koosseis iseenda palkasid külmutada või vähendada. Suurendamine minu silmis on küll absoluutselt välistatud. Kuid see vähendamine - sisuliselt ka külmutamine tähendab vähendamist, kui inflatsioon on, oletame 10%, kui palgad külmutatakse, siis reaalpalk väheneb 10% - mis ulatusest alates palga vähendamine tähendab seda, et teatud riigikogu liikmed ei suuda enam oma peret ülal pidada sellest palgast, mis on vähendatud ja on sunnitud Riigikogust lahkuma? Ei saa pidada loomulikuks seda, et riigikokku jäävad ainult need, kes palgast üleüldse huvitatud ei ole. Seega see on väga oluline pretsedendi loomine. See on grammatilises mõttes kindlasti vastuollu minek põhiseadusega. Taolisi samme tuleb astuda kõike läbi kaaludes enne nende astumist,“ arutles peaminister Andrus Ansip neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil riigikogulaste palkade külmutamise teemal.

Hans H Luik Hans H Luik

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing